Vegetarijanci i vegani su više introvertirani nego osobe koje jedu meso, a to je zato što ih se manje poziva na odlaske u restorane, kako otkriva novo istraživanje. Znanstvenici u Njemačkoj promatrali su 9000 sudionika te njihovu dijetu, tjelesnu masu i razne osobine, od ekstrovertiranosti do neuroticizma, prenosi Daily Mail.
Ortoped savjetuje što raditi za zdrave zglobove:
U Njemačkoj, vegetarijanstvo je u porastu te čak 6,1 milijuna ljudi su vegetarijanci, što je za 400 tisuća osoba više nego prije dvije godine. Stoga su neurolozi ispitivali sudionike o njihovim navikama jedenja te osobine koje se vežu uz te navike. Otkrili su da osobe koje jedu meso imaju ekstrovertirane osobnosti, ali veću tjelesnu masu nego vegetarijanci i vegani.
- Teško je reći koji je pravi razlog. Može biti zato što su vegetarijanci i vegani na restriktivnim načinima jedenja ili zato što su isključeni iz društva zbog svojih navika jedenja - rekla je autorica istraživanja Veronica Witte.
Također su otkrili da su vegetarijanstvo i veganstvo povezani s nižim indeksima tjelesne mase, što je onda povezano i s manjom tjelesnom težinom. Istraživači objašnjavaju da je to zato što jedu manje procesuirane hrane koje sadrže velike količine masnoće i šećera. UZ to, dijeta bazirana na biljkama u sebi sadrži više korisnih vlakana i mikrobioma zbog kojih se osobe osjećaju punije i konzumiraju manje hrane.
Dariju Gašparović multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km: