Uzmemo li u obzir da riječ dijeta dolazi od grčke riječi diata, što
znači život ili način života, pomalo je paradoksalno da u 21. stoljeću
nestručne bizarne dijete odnose ljudske živote. Nedavni slučaj majke
petero djece koja je umrla od vodene dijete, popivši četiri litre vode
u roku od dva sata, samo je vjerna ilustracija koliko su suvremeni
ljudi spremni žrtvovati da bi postigli ideal mršavosti.
Britanka Jacqueline Henson slijedila je dijetu koja propisuje dnevni
unos od 500 kilokalorija, a samozvani savjetnici za dijetu ohrabrivali
su je da pije što više vode jer će tako izgubiti više kilograma.
Nesretna je žena sve shvatila predoslovno i – umrla. Za ovaj smrtni
slučaj neće odgovarati kompanija koja je osmislila dijetu jer u uputama
stoji kako unos vode treba rasporediti tijekom dana.
Unos hrane tijekom povijesti bio je usko povezivan s identitetom. Tu
vezu najbolje je opisao Anthelme Brillat Savarin, francuski gastronom
koji je živio na prijelazu iz 18. u 19. st. Njegova je slavna izreka:
“Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si.” Što bi taj glasoviti otac
moderne gastronomije rekao na današnje prehrambene i gastronomske
trendove, možemo samo naslućivati. S jedne strane imamo gurmane koji (s
mjerom) uživaju u različitim etničkim kuhinjama, a s druge strane
vojske ljudi u naponu životne snage koji se sustavno izgladnjuju kako
bi postigli nedostižan uzor koji nameću modni trendovi.
Također, velik dio zapadnjačke populacije svoje vrijeme dijeli na
vrijeme prejedanja i vrijeme dijete, odnosno upadaju u tzv. jo-jo efekt
dijete. Nije čudno što se opsjednutost dijetama i poremećaji prehrane
javljaju upravo u naprednim kapitalističkim društvima gdje je
kontradikcija svojstvena traganju za perfekcijom otuđila brojne ljude
od njihovih pravih izvora hrane.
Povjesničar Hillel Schwartz (1986.) navodi da korijeni moderne opsesije
tjelesnom masom i dijetama datiraju s početkom 20. stoljeća. Iako
viktorijanske terapije dispepsije (loše probave) često podsjećaju na
suvremene redukcijske dijete, njihovi tadašnji sljedbenici provodili su
ih kako bi imali osjećaj lakoće u probavnom sustavu, a ne kako bi
transformirali svoj vanjski izgled. Protagonisti bogatih banketa koji
su priređivani potkraj 19. stoljeća kritizirani su zbog neumjerenosti u
hrani, a dame bujnih oblina s impresionističkih slika osuđene su na
dijetu i tjelovježbu.
Kada je jednom krenuo opći trend prema idealu mršavosti, bilo ga je
nemoguće zaustaviti. Ideali ženske ljepote fluktuirali su od dječačkog
izgleda ‘20-ih godina do nešto zaokruženijih figura 30-ih, ali opći
trend pokazuje konstantni pad prema sve nižim indeksima tjelesne mase
(BMI) koji asociraju na idealne proporcije ženskog tijela. Te trendove
najbolje opisuje indeks tjelesne mase Miss Amerike koji se sustavno
smanjuje od četrdesetih godina prošloga stoljeća. U znanstvenom
časopisu Journal of American Medical Association početkom 21. stoljeća
objavljen je rad u kojem se na primjeru indeksa tjelesne mase Miss
Amerike objašnjava nametanje pothranjenih uzora za mlade generacije.
Naime, ‘40-ih godina prosječan je BMI misica bio blizu 23, a ovoga
desetljeća 17-18. Potonje vrijednosti upozoravaju na granicu
pothranjenosti.
Tableta za debljinu
Primjerice, mnogi su filmske dive iz 60-ih godina, kao npr. Marilyn
Monroe i Jayne Mansfield, smatrali punašnima. Sve nedostižniji
standardi ženske tjelesne ljepote potaknuli su stvaranje brojnih
bizarnih dijeta i svojevrsne industrije dijeta. Pojavili su se mnogi
šarlatani koji su vidjeli svoju šansu za zaradu od dijeta. Pritom su
neke bile relativno benigne, poput Jean Downove dijete Get Slim, koja
je preporučivala ispijanje ružičaste limunade, ili dijete dr. W. W.
Baxtera, koji je preporučivao pripravak phyolacca, purgativ podrijetlom
iz biljke vinobojke koju navodno konzumiraju gojazne ptice selice.
Drugi čudotvorni pripravci za mršavljenje bili su znatno opasniji za
zdravlje. “Helenina tekućina za mršavljenje”, koja se 30-ih godina
oglašavala uz marketinški slogan “Odgrgljajte svoju mast” (Gargle Your
Fat Away), sastojala se od peperminta, varikine i vodikova peroksida.
Jedno od najopasnijih sredstava za mršavljenje u povijesti bila je
“tableta za debljinu” nastala 1910., a sadržavala je strihinin i arsen.
Godine 1925. lansirana je pušačka dijeta za koju su proizvođači
cigareta tvrdili kako cigarete potiskuju apetit. Jedan od tadašnjih
marketinških slogana bio je “Posegnite za Luckyjem umjesto za slatkim”
(Reach for a Lucky instead of a sweet.)”.
Usporedno s razvojem znanstvenih spoznaja i pravne regulative,
nekontrolirana sredstva za mršavljenje zamijenili su tekući dijetni
pripravci, suplementi i lijekovi za mršavljenje. Popularni praškovi
koji se miješaju s vodom i uzimaju kao zamjena za obrok u upotrebi su i
danas.
Takvi zamjenski praškasti obroci lansirani su 30-ih godina pod imenom
“Dr. Stoll – pomoćno sredstvo za mršavljenje”, a razvili su se kroz
brojne brendove koji su osigurali milijunske prihode poput Metrecala,
Natureslima, Herbalifea i Slimfasta. Tridesete godine prošlog stoljeća
također je obilježilo otkriće amfetamina kao potiskivača apetita. Iako
su naveliko propisivani od 50-ih, često zajedno s barbituratima kako bi
se ublažila nuspojava drhtavice, otkriveno je da amfetamini gube
učinkovitost nakon šest do deset tjedana primjene. Ipak, farmaceutske
kompanije nastavile su razvijati lijekove protiv debljine i danas na
tržištu imamo nekoliko učinkovitih lijekova za liječenje debljine čiji
se mehanizmi djelovanja temelje na ometanju apsorpcije masti ili
utjecaju na središnji živčani sustav.
Mršavjeti,
ali zdravo
Kopije
dijeta iz prošlosti
6 brzih pitanja za odabir prave dijete
Promovira li dijeta čudesne namirnice ili čudesne formule?
Zahtijeva li vrlo malo ili ništa tjelesne aktivnosti?
Ističe li brz gubitak tjelesne mase pritom se koristeći slikama
prije/poslije te sloganima kao što je “Svaki dan kilogram jedan” i sl.?
Savjetuje li točno određene kombinacije namirnica?
Jamči li brz uspjeh i zvuči predobro da bi bila istinita?
Nosi li sa sobom određene zdravstvene rizike?