adventska čarolija

Objavljen popis gradova koji su 'najljepši zimi': Na listi i dva hrvatska

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Odlična atmosfera na zagrebačkom Adventu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Odlična atmosfera na zagrebačkom Adventu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Večernja atmosfera na Stradunu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Večernja atmosfera na Stradunu
28.10.2024.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Zima u Europi nudi šarm kakav se teško može naći drugdje. Dok neki putnici bježe na sunčane plaže tropskih destinacija, sve je više onih koji sanjare o snježnim ulicama i blagdanskoj atmosferi europskih božićnih sajmova. Većina poznatih europskih metropola, nakon blagdanske gužve, zimi postaje mirnija i pristupačnija, pružajući posjetiteljima jedinstven doživljaj – od uživanja u vrućoj čokoladi u toplom kafiću uz rijeku do avantura na otvorenom. Ako razmatrate zimski odmor, ovi europski gradovi i sela mogli bi vas nagnati da odmah rezervirate svoje putovanje.

Condé Nast Traveler, poznata putopisna publikacija, nedavno je objavila popis ‘29 europskih gradova koji su šarmantniji zimi’, a među njima se se našali i Zagreb i Dubrovnik. Hrvatska prijestolnica zadivila je svijet svojom bogatom poviješću, očaravajućim ulicama i nezaboravnom atmosferom Adventa, zasluživši posebno priznanje kao destinacija koja zimi posebno blista.

‘Zagreb posjeduje sve karakteristike srednjoeuropske prijestolnice – kamene ulice, baroknu arhitekturu i šarm starog grada, ali uz dodatnu dozu čarolije koju zimska sezona donosi’, ističe Condé Nast Traveler, ‘U vrijeme Adventa, grad se pretvara u zimski raj s brojnim božićnim sajmovima, klizalištima i mnoštvom svjetlećih ukrasa’. 

Uz Zagreb na listi se našao i Dubrovnik za kojeg pišu: ‘Posjet Dubrovniku čini se kao da ste se vratili korak u prošlost: renesansna i barokna arhitektura naslanjaju se na mali poluotok i daju gradu ćudljiv, srednjovjekovni izgled – u tolikoj mjeri da je poslužio kao mjesto snimanja Kraljeve luke u Igri prijestolja. No, ima i dosta blagdanskog raspoloženja, poput Dubrovačkog zimskog festivala i tradiciju koledanja koja oko Božića odzvanja gradom’.

Na ovoj zimskoj listi našli su se i gradovi poput Bergena u Norveškoj, Zermatta u Švicarskoj, francuskog Strasbourga, Luxemburga, ali i Berlina koji također prkose zimskim hladnoćama i oduševljavaju posjetitelje. Na listi su još i Beč, Venecija, Prag, Amsterdam, Budimpešta, Pariz, Salzburg, London i susjedna nam Ljubljana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.