impresivno!

Objavljen popis najboljih zemalja na svijetu: Evo na kojem je mjestu Hrvatska

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Reuters/Pixsell
Izrael
Foto: shutterstock
12.09.2024.
u 15:30
Pogledaj originalni članak

Prema novom istraživanju, Švicarska je treću godinu zaredom proglašena najboljom zemljom na svijetu. Prema godišnjem izvješću ‘Najbolje zemlje’ koje objavljuje U.S. News & World Report, od 25 najbolje rangiranih zemalja, 15 dolazi iz Europe, četiri su iz istočne i jugoistočne Azije, dvije s Bliskog istoka, a Sjeverna Amerika i Oceanija imaju po dvije predstavnice.

U istraživanju je sudjelovalo više od 17.000 ljudi diljem svijeta, a zemlje su ocjenjivane prema raznim kategorijama, uključujući moć, poslovne mogućnosti i kulturni utjecaj. Na vrhu ljestvice, Švicarska je osvojila najviše bodova, osobito u ključnim kategorijama kao što su kvaliteta života, poduzetništvo i društvena odgovornost.

Japan, koji se ove godine popeo za četiri mjesta, zauzeo je drugo mjesto zahvaljujući visokom rezultatu u poduzetništvu i inovacijama, dok su Sjedinjene Države zauzele treće mjesto, napredujući za dvije pozicije u odnosu na prošlu godinu. SAD su se istaknule u kategorijama snage, poduzetništva i kulturnog utjecaja.

Među prvih deset nalaze se i Kanada, Australija, Švedska, Njemačka, Velika Britanija, Novi Zeland i Danska. Od 11. do 25. mjesta poredane su zemlje poput Norveške, Francuske, Nizozemske, Singapura, Italije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Španjolske, Finske i Austrije.

Na nižim pozicijama nalaze se uglavnom zemlje Afrike, Bliskog istoka, Južne Amerike i istočne Europe. Ukrajina, pogođena dugotrajnim sukobom s Rusijom, zabilježila je najveći pad, spustivši se sa 68. na 80. mjesto. S druge strane, Rusija je ostvarila neznatan pomak unaprijed, popela se s 37. na 36. mjesto.

Na dnu ljestvice našle su se zemlje poput Azerbajdžana, Irana, Kazahstana, Hondurasa, Kameruna, Alžira, Libanona, Srbije i Bjelorusije. Međunarodni događaji, poput sukoba na Bliskom istoku, značajno su utjecali na percepciju nekih zemalja. Izrael je, primjerice, doživio pad zbog reakcije na napade Hamasa 7. listopada, što je utjecalo na njegov ugled u područjima ljudskih prava i političke stabilnosti.

Clionadh Raleigh, direktorica Armed Conflict Location and Event Data projekta, izjavila je za U.S. News & World Report kako će ovaj sukob značajno oblikovati međunarodni položaj Izraela, ali vjeruje da će neke sile i dalje podržavati jačanje odnosa s tom zemljom.

Hrvatska je na ljestvici zauzela 47. mjesto. U izvješću se ističe da je Hrvatska smještena na raskrižju ključnih povijesnih događanja između Istoka i Zapada, s bogatom poviješću i jedinstvenim geografskim položajem koji uključuje Jadransku obalu i Dinarske Alpe. Iako je posljednja zemlja koja se pridružila Europskoj uniji 2013. godine, Hrvatska i dalje radi na smanjenju javnog duga i borbi protiv organiziranog kriminala. Među ostalim zemljama iz regije, Italija je zauzela 15. mjesto, Slovenija 65., a Srbija 88.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.