Sve ljubitelje čokolade iznenadit će rezultati testa što ga je proveo New York Times. Naime, u prvih deset čokoladnih manufaktura nema ni jedne iz Švicarske. Prvo mjesto pripalo je L. A. Burdick Handmade Chocolates – tvrtki koja radi organsku čokoladu, a sastojke nabavlja diljem svijeta.
U elitnom društvu našli su se i “slatkoljupci” iz New Yorka – čokolaterija Christopher Norman Chocolates, čije se čokolade “švercaju” u koferima i u Hrvatsku, zatim Romanicos Chocolate s argentinskom tradicijom pripravljanja čokolade, La Maison du Chocolat – francuska manufaktura, Vosges Chocolates koju obožavaju slavni, Richart Paris kompanija sa stogodišnjom tradicijom te Recchiuti Confections iz San Francisca.
Zanimljivo, među najboljima u pripravljanju čokolade nema ni jedne švicarske manufakture /*************************************/ Period manufakture (rucne izrade) davno smo napustli, nalazimo se u industrijskom periodu! Moramo li bas na svakom koraku imitirati engleski jezik - najgluplji na svijetu?