DOBRO JE ZNATI

Ovo nikada nemojte raditi tijekom grmljavinskog nevremena

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Oluja praćena munjama zahvatila područje Zagreba
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog vremena u Sarajevu glavni modni dodatak je kišobran
Foto: shutterstock
Foto: 'igor kralj'
'unutrasnja.....zagreb.......01.03.2005. ilustracija , obracunska jedinica sec. / nova tarifna jedinica telefoniranje foto: IGOR KRALJ'
Foto: Thinskstock
tuširanje
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
ležanje na travi, ljenčarenje (1)
Foto: pexels.com
feniranje
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Obilježava se Svjetski dan bicikla
02.07.2024.
u 10:30
Klimatske promjene učinile su svoje pa je vremenske prilike i potencijalne nepogode danas teško predvidjeti. U posljednje vrijeme svjedočimo čestim grmljavinskim nevremenima, stoga nije naodmet uvijek imati na umu što nikako ne smijete činiti kad iznad vas sijevaju munje i gromovi.
Pogledaj originalni članak

Nošenje kišobrana: Većina kišobrana sadrži metalne dijelove koji će, u slučaju odara groma, poslužiti kao vodič za struju te vas ozbiljno ozlijediti ili čak usmrtiti. Isto vrijedi i za sve ostale predmete koji sadrže metal, kao što su štapovi za pecanje, štake i slično.

Stajanje ispod drveta: Grom često pogađa stabla, posebice ako su osamljena na većoj površini. Stoga nikad ne tražite zaklon od grmljavinske oluje ispod drveta! Prema nekim istraživanjima upravo je to drugi vodeći uzrok smrti tijekom grmljavinskih nevremena u svijetu.

Telefoniranje: Suzdržite se od telefonskih poziva dok traje oluja, posebice onih s fiksnog telefona. U slučaju da grom udari u vašu kuću ili zgradu, kroz telefonske žice struja može doputovati do vas. Isto vrijedi i za mobitele priključene na električne punjače.

Tuširanje i plivanje: Struja iz groma lako pronalazi put kroz vodu odnosno metalne vodovodne cijevi i metalne slavine i tuševe. Stoga izbjegavajte tuširanje dok vani grmi. Isto vrijedi i za plivanje u otvorenim vodama, kao što su rijeke, jezera, bazeni i slična mjesta.

Ležanje na tlu: Zatekne li vas oluja na otvorenom, nikako nemojte lijegati na tlo. Umjesto toga, čučnite i nastojte tlo doticati samo petama, minimalno ga dodirujući. Glavu stavite između ruku, položite je na koljena i pričekajte u tom položaju jenjavanje oluje.

Feniranje: Oluja nije dobro vrijeme za friziranje jer mali kućanski uređaji, poput fena, provode struju. Ne samo da ih je poželjno ne koristiti, već bi bilo najbolje da ih potpuno isključite iz struje. Isto vrijedi i za tostere, aparate za kavu, TV prijamnike i druge uređaje.

Vožnja bicikla: Niti bicikl, niti motocikl, niti traktor, niti bilo koje drugo otvoreno vozilo nisu dobar odabir za oluju. Ne samo zato što ćete na njima pokisnuti, već i stoga što se izlažete opasnosti od udara groma. Ako vas nevrijeme zatekne u zatvorenom automobilu, ostanite unutra i pričekajte smirivanje vremena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.