Opijanje viskijem rezultirat će gorim mamurlukom nego opijanje votkom, pokazala su istraživanja američkih znanstvenika. Objašnjenje leži u molekularnom sastavu, odnosno broju molekula zvanih “congeners”, odnosno o malim količinama kemikalija poput acetona, acetaldehida i tanina, kažu istraživači sa Sveučilišta Brown.
Ispitivanju usporednog utjecaja prekomjernog ispijanja votke i viskija podvrglo se, inače, 95 dobrovoljaca kojima je dano trećinu više alkohola od dopuštenog za vozače u Velikoj Britaniji. Dobrovoljci koji su pili viski redom su izvještavali o snažnijim simptomima mamurluka, kao što su glavobolja, žeđ, umor i slično od onih koji su potezali iz čaše s votkom. Što se, pak, koncentracije tiče, obje su skupine pokazivale sličnu razinu; i jednima je i drugima bila podjednako načeta. Studija je pokazala i da članovi obiju promatranih skupina nisu imali posebnih ili različitih poremećaja sna.
Profesor Damaris Rohsenow koji je vodio istraživanje na Sveučilištu Brown na Rhode Islandu, upozorava da je studija, među ostalim, otkrila da radnici na osjetljivim i opasnim poslovima mogu trpjeti posljedice prekomjernog pijenja i dugo nakon što je alkohol ispario iz njihova krvotoka.
Autori studije ističu i da ustrajavanje na votki cijele noći, umjesto na viskiju, nikome neće unaprijediti sposobnosti idućeg dana. Podsjećaju da pretjerano ispijanje bilo kojeg alkoholnog pića može imati brojne neželjene kratkoročne i dugoročne posljedice, te da nema alkoholnog pića i opijanja bez rizika od mamurluka. Na to vrijedi posebno podsjetiti s obzirom na dolazeće dane druženja i slavlja.