'nisam morala dvaput razmišljati'

Odlučila je roditi dijete prijateljici koja boluje od raka: 'Bio je to poseban trenutak'

Foto: Shutterstock
Odlučila je roditi dijete prijateljici koja boluje od raka: 'Bio je to poseban trenutak'
25.09.2024.
u 15:30
Hormonske lijekovi drastično su smanjili šanse da Amy ikada zatrudni pa joj je Karla odlučila pomoći
Pogledaj originalni članak

Amy Cronjé (33) iz Ujedinjenog Kraljevstva dobila je šokantnu dijagnozu nedugo nakon što se udala za svog supruga Rochéa (35). Naime, otkriven joj je rak dojke. Unatoč tome što su nalazi bili u redu nakon zračenja i kemoterapije, rutinski pregled godinu dana kasnije otkrio je da se bolest vratila i proširila na kosti. Kao dio liječenja dobila je hormonske lijekove, što je drastično smanjilo njezine šanse da ikada zatrudni, piše Mirror.

"Plakala sam toliko noći. Osjećala sam se kao da su svi naši planovi nestali", rekla je Amy. Amy je jedna od sedam žena u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj se tijekom života dijagnosticira rak dojke što ga čini najčešćim rakom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Između 85 do 90 posto žena s dijagnosticiranim primarnim rakom dojke preživi više od pet godina. Međutim, sekundarni rak dojke ili stadij četiri, koji čini oko 16 posto svih karcinoma dojke u Velikoj Britaniji i SAD-u, daleko je teži.

To znači da se rak koji je započeo u dojci proširio na drugi dio tijela, obično jetru, pluća, mozak ili kosti. Otprilike četvrtina žena sa sekundarnim rakom dojke preživjet će svoj rak pet ili više godina nakon postavljanja dijagnoza, no kemoterapija i hormonska terapija mogu utjecati na plodnost, otežavajući trudnoću.

VEZANI ČLANCI:

Hormonske terapije mogu blokirati ili potisnuti hormone, uzrokujući neplodnost i stavljajući ženu u ranu menopauzu. Amy je zamrznula svoje embrije prije prve kemoterapije u nadi da će kasnije dobiti dijete uz pomoć surogat majke jer je oduvijek željela postati mama. Kad su Karla Steenekamp (31) i njezin suprug Tjaart (34) otkrili da njihovi prijatelji istražuju surogat majčinstvo, ponudili su pomoć.

"Nisam morala dvaput razmišljati. Osjećala sam da mi je Gospodin to stavio na put, a biti majka je divno. Željela sam pokloniti taj dar svojoj prijateljici", rekla je Karla koja ima dva vlastita sina. Obavila je ginekološki pregled prije nego što su oba para poduzela potrebne pravne korake, uključujući naloge o roditeljstvu. 

Karla je zatim započela sa svakodnevnim hormonskim injekcijama da bi pripremila svoje tijelo, a u listopadu 2023. embrij je implantiran. IVF je bio uspješan iz prvog pokušaja. "Suprug mi je pružao punu podršku od početka. Rekao je da je vidio koliko nam radosti donose naša djeca i zašto tu radost ne bismo dali nekom drugom? Moj najmlađi sin ljubio mi je trbuh svako jutro i večer i pozdravljao bebu tete Amy", ispričala je Karla. Dječak Jack Bruce na svijet je stigao 9. lipnja.

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna: 'Postoji više razloga'

"Bio je to tako poseban trenutak za nas obje. Vidjeti to malo tijelo i znati da si prešla velike prepreke te da sebe možeš nazvati majkom zahvaljujući svojoj prijateljici, to je neprocjenjivo", rekla je Amy. Dodala je da Karla i ona sada više nisu prijateljice, već sestre. "Karla i ja imamo vrlo jedinstveno prijateljstvo. Bila mi je najveća želja postati majka. Nisam mislila da će to biti moguće, ali Karla je to učinila stvarnošću. Bilo je prekrasno znati da je moja prijateljica spremna toliko toga žrtvovati za mene", objasnila je Amy.

Unatoč tome što se još uvijek liječi od raka, i dalje je optimistična. "Uvijek ćemo biti dio života jedna drugoj. Duboko sam joj zahvalna za ono što je učinila", zaključila je Amy.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.