očuvanje našeg planeta

Održiv život: I male promjene mogu imati veliki utjecaj

Foto: Unsplash
Održiv život: I male promjene mogu imati veliki utjecaj
14.10.2024.
u 14:51
Sigurno ste čuli da nema smisla truditi se živjeti ekološki kad su glavni proizvođači otpada i emisija velike tvrtke, posebno u Aziji. Međutim, činjenica je da svako od nas može doprinijeti zaštiti planete, čak i malim koracima. To mogu biti i sasvim sitne stvari, koje možda već i radite.
Pogledaj originalni članak

Smanjite unos mesa

Jeste li znali da uzgoj goveda generira polovicu svih stakleničkih plinova u globalnoj prehrambenoj industriji? Čak i ako samo malo smanjite konzumaciju mesa, a posebno govedine, sigurno ćete pridonijeti očuvanju planete, kao i sebi: niža konzumacija crvenog i prerađenog mesa (mesnih prerađevina) smanjuje rizik od raka debelog crijeva, koji ima najveću smrtnost u zemljama srednje Europe. Ako jedete meso više od tri puta tjedno, pokušajte malo smanjiti.


Pokušajte se riješiti "brze" mode i umjetnih materijala

Moda sama po sebi zaslužuje vrlo dugu raspravu kada je riječ o održivosti. U kratkim crtama, što možemo učiniti bolje u ovom području?

  • Ne kupujte nepotrebno – kupujte samo odjeću koju zaista trebate.

  • Kupujte iz druge ruke – ekološki prihvatljivije i jeftinije je kupovati u second-hand trgovinama. Odlična je i aplikacija Vinted, gdje možete odmah prodati nepotrebne komade.

  • Izbjegavajte umjetne materijale – znate li da svako pranje flis majice ispušta veliku količinu mikroplastike u vodu? Isto vrijedi i za druge umjetne materijale. Pamuk, bambus ili lan su jednostavno održiviji.

  • Razmotrite alternative koži – logično je da su cipele, torbe ili čak cijele garniture od eko-kože ili drugih materijala prijateljskije prema životinjama.


Ne rasipajte vodu

U ovoj kategoriji se može reći zaista mnogo, no obećali smo samo male korake prema održivosti – pa evo:

  • Nemojte prati posuđe pod tekućom vodom, radije napunite sudoper vodom.

  • Pokrenite perilicu posuđa na ekološki program i koristite je samo kada je zaista puna.

  • Isto vrijedi za perilicu rublja – također birajte ekološke programe i ne perite na nepotrebno visokim temperaturama. Četrdeset stupnjeva bi trebalo biti dovoljno za većinu rublja.

  • Umjesto punjenja kade, tuširajte se i to samo onoliko dugo koliko je potrebno. Pokušajte isključiti tuš dok se sapunite.

  • Kada ispuštate vodu, nemojte je samo pustiti da otiče u odvod – radije je iskoristite za zalijevanje biljaka.


Smanjite otpad

Naravno, lakše je reći nego učiniti, s obzirom na činjenicu da prosječni Europljanin godišnje proizvede 513 kg otpada. Ipak, postoje mali koraci koje možete poduzeti, a koji vas neće značajno ograničiti, ali će doprinijeti smanjenju otpada. Na primjer, smanjite konzumaciju napitaka u jednokratnim čašama – ponesite svoju ili radije napravite kavu kod kuće ili u uredu. Isto vrijedi i za flaširane napitke koje ne bismo trebali kupovati ako ponesemo vodu sa sobom od kuće. Također je dobro smanjiti narudžbe hrane ili hranu za ponijeti, čime se smanjuje korištenje jednokratne ambalaže. Što se tiče hrane, dajte prednost svježim, jednostavnim namirnicama bez ambalaže u odnosu na zapakirane i industrijski obrađene proizvode. Pokušajte smanjiti i količinu bačene hrane na sljedeće načine:

  • Bolje planirajte kuhanje i ne kupujte impulzivno samo zbog toga što je nešto na akciji.

  • Pustite kruh da se stvrdne i koristite ga kao hranu za ribe ili konje. Sigurno poznajete nekoga tko ima pristup tim životinjama i cijenit će tvrdi kruh.

  • Uzrelo povrće, voće ili začinsko bilje radije narežite i zamrznite nego da ih pustite da propadnu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr