pripazite!

Opasni su i neutemeljeni: Ovi mitovi o seksu potajno uništavaju vašu vezu

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
08.10.2024.
u 18:45
Pogledaj originalni članak

Seksualni mitovi često predstavljaju prepreku zdravom seksualnom odnosu. To su pogrešna uvjerenja i stavovi koji mogu utjecati na kvalitetu intimnog života između partnera. Oni često predstavljaju neispitane i neosporene ideje, stvarajući nerealna očekivanja i nepotreban pritisak. Kada se duboko ukorijene, ovi mitovi mogu izazvati nezadovoljstvo ili probleme u seksualnom životu. Stoga je važno prepoznati i suočiti se s mitovima koje imate, piše New York Post. U nastavku ćemo navesti neke od najčešćih seksualnih mitova te savjete kako ih prevladati. 

Spontanost je ključna: Ovo vjerovanje kaže da bi seks uvijek trebao biti spontani čin, bez planiranja. No, takvo razmišljanje može dovesti do smanjenog broja seksualnih susreta jer se seks može lako izgubiti među obavezama užurbanog života. Mit zanemaruje važnost planiranja i komunikacije u održavanju aktivnog seksualnog života. Uključite seks u svoj raspored. Na primjer, koristite aplikaciju ili planirajte unaprijed kako biste osigurali vrijeme za intimnost.

Samo penetrativni seks je ‘pravi’ seks: Ovo pogrešno shvaćanje sugerira da seks vrijedi jedino ako uključuje penetraciju. To stavlja nepotreban pritisak na izvođenje, zanemarujući druge vrste seksualnog užitka koje mogu biti jednako ili više zadovoljavajuće. Proširite svoje poimanje seksa i istražujte nepenetrativne oblike intimnosti, poput predigre, koje mogu donijeti veliko zadovoljstvo.

Orgazmi su nužni za seksualno zadovoljstvo: Ovaj mit stvara pritisak da svaki seksualni susret mora završiti orgazmom kako bi bio zadovoljavajući. U stvarnosti, orgazmi ponekad mogu biti teže dostižni zbog stresa, umora ili drugih čimbenika. Umjesto da se fokusirate isključivo na orgazam, uživajte u procesu i predigri, a ne forsirajte seksualni čin do kraja ako se ne osjećate povezano.

Želja uvijek opada u dugim vezama: Postoji uvjerenje da će se seksualna želja smanjivati kako odnos traje. Međutim, mnogi faktori poput fizičkog i mentalnog zdravlja, dinamike odnosa i životnih okolnosti mogu utjecati na želju. Ulažite u svoj seksualni život bez obzira na dužinu veze. Redovno komunicirajte o željama i održavajte intimnost.

Komunikacija nije potrebna: Neki vjeruju da partneri automatski znaju međusobne želje bez potrebe za otvorenim razgovorom. To često vodi do nezadovoljstva i izbjegavanja seksa. Redovito razgovarajte o svojim željama i preferencijama. Ova otvorenost potiče bolje razumijevanje i intimnost.

Više seksa znači bolju vezu: Ovo pogrešno mišljenje stavlja naglasak na učestalost, a ne na kvalitetu seksualnih susreta. No, emocionalna povezanost i intimnost važniji su od same količine. Usredotočite se na kvalitetu, a ne na kvantitetu. Zakažite vrijeme za seks kad vas nitko neće prekidati.

Seks mora uvijek biti savršen: Vjerovanje da svaki seksualni susret mora biti besprijekoran vodi do frustracije. U stvarnosti, seks ponekad može biti nespretan ili neočekivan, što je normalno. Doživite svaki seksualni susret kao priliku za povezivanje s partnerom, bez obzira na ishod.

Seks bi trebao biti jednostavan i prirodan: Mnogi misle da bi seks trebao biti bez napora, no dobar seks zahtijeva učenje, praksu i trud. Budite otvoreni za istraživanje novih iskustava i razgovarajte o tome što želite od svakog susreta.

Muškarci uvijek žele seks, a žene ne: Ovaj stereotip stvara pritisak na muškarce da su uvijek spremni za seks, dok umanjuje ženske želje. Razgovarajte o tome kada vam najviše odgovara imati seks i izmjenjujte uloge inicijatora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.