oduševljeni Britanac

Ovaj slavonski biser našao se na popisu '7 europskih gradova koje morate posjetiti'!

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Ovaj slavonski biser našao se na popisu '7 europskih gradova koje morate posjetiti'!
16.04.2015.
u 20:47
U njegovu tekstu mjesto je našao i Osijek, koji je potpuno nahvalio. Istaknuo je Robin da je hrvatska obala hvaljena, dok je slavonska regija nepravedno zanemarena pa posjetitelji puno propuštaju
Pogledaj originalni članak

Britanski novinar Robin McKelvie objavio je hvalospjev o Osijeku. U tekstu za "Rough Guides" Robin je istaknuo sedam europskih gradova koje Britanci nisu posjetili, a trebali bi.

U njegovu tekstu mjesto je našao i Osijek, koji je potpuno nahvalio. Istaknuo je Robin da je hrvatska obala hvaljena, dok je slavonska regija nepravedno zanemarena pa posjetitelji puno propuštaju.

– Elegantni grad Osijek na istoku nastradao je za vrijeme Domovinskog rata 90-ih godina, no danas se sve više približava svom najboljem izdanju. Na svom vrhuncu, u vrijeme Austro-Ugarske tu je bila golema vojna tvrđava, a ulicama građenim u stilu belle epoque kružili su tramvaji. Najstariji dio grada – Tvrđa – temeljito je obnovljena otkako je završio rat i prepuna je kafića, restorana i barova – piše Britanac. – U podmlađenom središtu grada pak možete uživati u opuštenim šetnjama uz rijeku Dravu te probati domaće delicije, fiš-paprikaš, začinjenu riblju juhu u restoranima na rijeci  –dodao je. Osim Osijeka, turiste je pozvao da posjete Maribor, Tartu, Utrecht, Cadiz, Perth i Torun.

>>Upoznali se dok su ležali u bolnici pa onda počeli u paru pljačkati trgovine

>>Kralj romantike Zdravko Čolić raspametio Osijek

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AL
Alkana
10:28 17.04.2015.

Osijek je zaista predivan grad i polako se vraća svom austrougarskom štihu.

ŠO
Šokac1
15:54 17.04.2015.

Na žalost, moram se (samo djelomično) složiti sa rodjom 123. Rođeni sam Osječanin i pamtim grad svoga djetinjstva kao GRAD, sa svim uobičajeno pripadajučim atributima - kulturnim gradskim stanovništvom, ljudima izvan centra grada koji su obrađivali svoje vrtove i viškove prodavali na tržnicama, koji su se pristojno odnosili jedni prema drugima, dok je Hrvatsko narodno kazalište imalo ansamble drame, operete, opere i baleta (prije WW2 i svoju filharmoniju), sa brojnim kavanama gdje su se Osječani sastajali i u miru tiho razgovarali, uređenim parkovima sa hortikulturnom koncepcijom...... Danas, čitam kako su, u uređenoj Tvrđi, svakodnevne tučnjave, grafiti na svakom koraku, bezrazložno demoliranje odnovljenih povijesnih relikata - bojim se da je to zato što je u mom Osijeku najmanje Osječana, dok autobusima u grad dolazi nekulturna mladež bez građanskih navika iz progradskih naselja i obližnjih sela. I, mjesto da se prilagode gradu, grad degradiraju na svoj seoski okoliš. Šteta!

DI
dimnajac
15:33 17.04.2015.

A jesu li spomenuli i legendarni osječki koktel H2SO4?