PROMO

Osječki restorani u sklopu Osijek Gourmet projekta pripremili posebnu ponudu u Tjednu riječne ribe

Foto: TZ grada Osijeka
Osijek Gourmet
Foto: PPOrahovica - Mario Đurkić Horizont Solutions
Osijek Gourmet
31.10.2023.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Osječki restorani će u okviru višegodišnjeg projekta „Osijek Gourmet“, koji privlači pažnju vrhunskih kulinarskih entuzijasta i stručnjaka iz cijele regije, sudjelovati u njegovu drugom izdanju pod nazivom „Tjedan riječne ribe“. Ovaj događaj održat će se od 3. do 13. studenog 2023. godine i povezat će renomirane restorane Grada na Dravi koji će svojim gostima ponuditi promotivne menije, posvećene jednoj od najistaknutijih tradicionalnih i autohtonih delicija ovog kraja.

Osječka prirodna baština od ključne je gastronomske vrijednosti

Prva godina Osijek Gourmet projekta privukla je pozornost s Tjednom crne slavonske svinje, čime je istaknula rijetku autohtonu namirnicu koja se počela uzgajati u okolici Osijeka u 19. stoljeću. No, ove godine pažnja gurmana usmjerena je prema vodama rijeke Drave i Dunava te brojnim slavonskim jezerima. To i ne čudi jer osim što obiluju riječnim ribama poput soma i šarana, Drava i Dunav teku kroz UNESCO-ov rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, obuhvaćajući pet europskih država, uključujući i Hrvatsku. Ovaj rezervat, koji je dobio svoj status 2021. godine, proteže se na gotovo milijun hektara prirode i čak 700 kilometara riječnog toka. S obzirom na jedinstvena staništa i brojne rijetke vrste, ovaj rezervat nosi i naziv „Europska Amazona“. Ova iznimna prirodna baština ima izuzetan značaj za Osijek i naglašava važnost očuvanja prirodnih resursa koji igraju ključnu ulogu u gastronomskoj ponudi ovog područja.

Omiljeni riblji specijaliteti u devet osječkih restorana po promotivnim cijenama

Tijekom Tjedna riječne ribe organizatori projekta pozivaju vas da se uputite u jedan od devet osječkih restorana (Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro) će vam ponuditi promotivne menije temeljene na riječnoj ribi. Ovi restorani posvećeni su očuvanju tradicije pripreme riječnih jela, ali istovremeno ih obogaćuju svojim interpretacijama i načinima prezentacije. Imat ćete tako priliku kušati autentična slavonska jela, ali i otkriti nove kombinacije okusa koje će uključivati jesenske plodove i prepoznatljive slavonsko-baranjske začine.

Foto: PPOrahovica - Mario Đurkić Horizont Solutions
Osijek Gourmet

Jela kao što su perkelt, fiš-paprikaš, smuđ orly, šaran na rašljama, paštete od riječne ribe i čips od šarana savršeno odgovaraju jesenskim i zimskim danima, iako Slavonci s veseljem uživaju u njima tijekom cijele godine.

Fiš-paprikaš, posebno pripremljen u svojoj ljutoj verziji, često je neizostavan dio brojnih manifestacija diljem Hrvatske, a na području Osijeka i okolice, brojne obitelji s ponosom čuvaju vlastite recepte.

Jedno od neizostavnih iskustava Tjedna riječne ribe je spoj ovih slavonskih delicija s vrhunskim vinima koja dolaze iz vinorodnih područja Slavonije i Baranje. Domaćini u restoranima sa strašću će preporučiti savršene kombinacije vina i hrane kako bi gosti u potpunosti uživali u ovom gastronomskom iskustvu.

Stoga, prepustite se čarima kulinarskog putovanja u ugodnom ambijentu osječkih restorana i krenite na gastronomski izlet do srca hrvatskog istoka, gdje vas čekaju vrhunske delicije i srdačni domaćini. Tjedan riječne ribe ne podrazumijeva samo dobar obrok, već i iskustvo koje će vam zasigurno ostati u sjećanju.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr