Formula

Otkrili su kako možemo jesti čokoladu, a ne debljati se!

Foto: Reuters
Otkrili su kako možemo jesti čokoladu, a ne debljati se!
04.11.2009.
u 08:23
Energetska vrijednost čokolade može se, pokazala su istraživanja, smanjiti čak 25 kalorija optimalnim omjerom inulina i polidekstroze.
Pogledaj originalni članak

Sve je razvijenija svijest o zdravom načinu prehrane, pogotovu jer se pretilost kao sve rašireniji zdravstveni problem javlja i kod najmlađe populacije.

Prema istraživanjima, čak je 20 posto djece školske dobi u razvijenim zemljama pretilo, a upravo ta dobna skupina najveći je potrošač čokolade, grickalica i slatkiša. Kako bi u te proizvode udahnuli nešto zdravo, skupina znanstvenika nedavno je pronašla formulu za do sada najveće smanjenje štetnih kalorija u mliječnoj čokoladi, sadržanih u šećeru i malo manje u mastima. Energetska se vrijednost čokolade može smanjiti čak 25 kalorija optimalnim omjerom inulina i polidekstroze.

Pritom ostaju maksimalno očuvani originalna tekstura, mekoća i okus proizvoda, objavio je rezultate istraživanja Journal of Texture Studies!

S obzirom na probiotičko djelovanje inulina, a time i povoljan učinak na probavni sustav, sve se više govori o skoroj pojavi takvih čokolada na policama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
09:33 04.11.2009.

Bože nepismenog li novinara. 25 kalorija na koliko grama čokolade? Na 10 kg? Na 1 g?

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
09:47 04.11.2009.

inulin, polidekstroza? polifenoli, antioksidansi, karotinoidi, omege3-6-12, probiotici... veliko prodavanje magle i nikakav utjecaj na pretilost i opće zdravstveno stanje. Češnjak, špek, luk, skuša, crvena šnicla, pomidor, orehnjača, svega umjereno, pa ti ne trebaju čudotvorne tvorevine iz laboratorija \"razvijenih\" zemalja.