PROMO

Otkrivamo tajnu uspjeha pjenušavih vina vinarije Meneghetti

Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti
03.06.2024.
u 12:48
Pogledaj originalni članak

Na zapadnoj obali Istre, nedaleko od mjestašca Bale-Valle, okružena slikovitim krajolikom i poviješću, smjestila se vinarija Meneghetti. Njihova strast prema vinogradarstvu i posvećenost kvaliteti osvojili su srca ljubitelja vina širom svijeta, a sada tržišta osvajaju i svojim vrhunskim pjenušavim vinima koja oduševljavaju sva osjetila.

Meneghetti nudi bogat asortiman pjenušaca koji uključuje elegantni Classic Brut, spoj Chardonnaya i Bijelog Pinota, te sofisticirani Classic Brut Rosé od 100% Crnog Pinota. Tu je i luksuzni Blanc de Blancs, te posebna Reserva 2016., koja je tri godine odležala na kvascima, dok nova Reserva 2017. već budi veliko uzbuđenje među ljubiteljima vina.

Foto: Matej Paluh Photography
Meneghetti Pjenušava Vina: Classic Brut Rose, Blanc de Blancs, Classic Brut

Koja je tajna njihovog uspjeha?

Foto: Matej Paluh Photography
Walter Filiputti:“ Vrijeme je naša najdragocjenija roba“

Kako kažu iz vinarije,vizija Meneghettija od samog je početka bila jasna: stvoriti pjenušava vina koja će odražavati bogatstvo i blagodati istarskog terroira. Proizvodnja je pjenušavih vina komplicirana, jer takvo vino traži nježne, elegantne tonove i vrlo je osjetljivo na mikroklimu grožđa. „Naši vinogradi za pjenušavo vino nalaze se u istarskim predjelima Terre Bianche (tal. bijela zemlja), gdje je mikroklima idealna, s naglašenijim varijacijama dan – noć“, objašnjava Walter Filiputti, glavni vinski konzultant vinarije Meneghetti i autor nagrađivane knjige Storia Moderna Del Vino Italiano Curato (Moderna Povijest Talijanskog Vina).

Foto: Matej Paluh Photography
Meneghetti Classic Brut Rosé

U proizvodnji pjenušaca sve tehnike variraju, ali filozofija koju slijede u vinariji Meneghetti uvijek je ista: zdravo grožđe iz optimalnih vinograda, ubrano u pravom trenutku. Tu su i preciznost i strpljenje. Lagano prešanje odvija se na niskoj temperaturi kako bi se očuvale arome, dok bazno vino sazrijeva do svibnja ili lipnja prije nego što započne drugu fermentaciju u bocama. „Povijesno organoleptičko pamćenje i izuzetne degustacijske sposobnosti našeg tima osiguravaju jedinstven karakter svakog našeg pjenušca, iz godine u godinu,“ dodaje Filiputti i ističe: „Vrijeme je naša najdragocjenija roba - ono omogućava našim pjenušcima da postignu savršenu ravnotežu perlage, arome i okusa.“

Foto: Matej Paluh Photography
Meneghetti Reserva 2017

Reserva 2017 - Maksimalan Izraz Meneghetti Linije Pjenušavih Vina

Na Reservu 2017 čekalo se tako punih šest godina. „Čekanje je psihološki težak čin, ali neophodan za stvaranje savršenog pjenušca. Uz to je i skup, jer držanje rezervi u podrumu šest godina zahtijeva prostor, kapitalnu imobilizaciju i kontrolirane temperature. Nije slučajno da se rezerve proizvode samo u najboljim godinama za pjenušavo vino, a koje u osnovi ovise o klimatskim uvjetima.“ kaže Filiputti. No čekanje se isplati, i razlika između dvogodišnjeg pjenušca na talogu i Reserve koja na talogu ostaje šest godina je velika. Reserva 2017 je izazovnija, izražava se polifonim i zrelim aromama. Ova kombinacija Chardonnaya, Bijelog Pinota i Crnog Pinota u ustima je bogata, široka, intenzivna i vrlo duga, produžena u svojoj aromatičnoj postojanosti. „Svaki naš pjenušac je priča za sebe, odraz našeg znanja i predanosti. Reserva 2017 kruna je našeg dosadašnjeg rada, pjenušac koji savršeno kombinira kompleksnost i eleganciju,“ s ponosom ističe Alen Britvarević, direktor prodaje i marketinga u vinariji Meneghetti.

Foto: Matej Paluh Photography
Alen Britvarević, direktor marketinga i prodaje vinarije Meneghetti

Raste kultura ispijanja pjenušaca, ljudi sve više žele znati o njima

U svijetu vina, pjenušava vina sve više osvajaju pažnju, i povećava se njihov udio u vinskim kartama u restoranima. Promjena u percepciji pjenušavih vina, osobito među mlađim generacijama, dovela je do njihove veće popularnosti. Milenijalci su posebno prihvatili pjenušava vina, razbijajući mit da su ona rezervirana samo za posebne prigode: „Raste kultura ispijanja pjenušaca općenito. Ljubitelji pjenušaca sve više žele znati o njima, naučiti, probati i uživati uz posebne, ali i svakodnevne trenutke“, objašnjava Britvarević. Uz to, i restorani su prepoznali svestranost pjenušaca koji se odlično slažu s različitim vrstama hrane, od predjela do glavnih jela i deserata:„Porast konzumacije pjenušavih vina u HoReCa segmentu potaknuo je sommeliere na sve veću zastupljenost pjenušca u vinskim kartama. Naši su pjenušci elegantni, pitki i vrlo užitni te savršeno odražavaju terroir Meneghettija“, kaže Britvarević.

Pjenušci Meneghetti u Japanu

Meneghetti ne prestaje s inovacijama i širenjem. Njihova misija je da svijet upozna istarska pjenušava vina vrhunske kvalitete. Nedavno su ostvarili isporuku za belgijsko tržište, a uskoro će njihovi pjenušci biti dostupni i u Japanu. „Želimo pokazati da Istra može proizvesti vrhunska pjenušava vina,“ ističe Britvarević. Kako Meneghetti nastavlja s postavljanjem standarda u svijetu pjenušavih vina, njihova posvećenost izvrsnosti osigurava da svaka čaša nosi priču bogatu tradicijom i karakterom, pozivajući ljubitelje vina da zarone u svijet istarskih pjenušaca.

Foto: Matej Paluh Photography
Vinarija Meneghetti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr