ideja za izlet

Ova je godina za vinare vrlo zahtjevna, a berba grožđa u Feričancima vrlo zabavna

Foto: Julio Frangen
Ova je godina za vinare vrlo zahtjevna, a berba grožđa u Feričancima vrlo zabavna
18.09.2017.
u 10:33
Da berba grožđa itekako može biti atraktivna uvjerili su se svi koji su prošlog vikenda posjetili Feričance, mjesto u kojem je vino više od pića
Pogledaj originalni članak

Na Goveđoj glavi u Feričancima, prošli vikend bilo je veselo. Natjecanjem u berbi grožđa službeno je završena prva sezona atraktivne team building ponude. Feričanačka berba grožđa jednodnevni je turistički program koji u okruženju šuma i zelenih vinograda provjereno zabavlja, opušta i puni baterije.

Druženje u vinogradu ne završava. Nastavlja se u Vincilirskoj kući, obnovljenom ugostiteljskom objektu uz bogatu slavonsku trpezu, gostoljubive domaćine i odlične tamburaše te neizostavna vina iz jednog od najpoznatijih hrvatskih podruma.

Stari podrum Feravina izgrađen je još 1804. u središtu Feričanaca i najbolja je polazna točka za vinsku pustolovinu. Feričanačko vino kroz povijest je bilo vjerni pratitelj poznatim piscima i skladateljima ovoga kraja. Čest gost ovdašnje plemenitaške obitelji Mihalović bio je i Franz Liszt, poznati skladatelj koji je inspiraciju za svoja glazbena djela pronalazio upravo u vrhunskoj feričanačkoj kapljici.

Grožđe se još uvijek bere ručno

Iako je turistički program berbe ovog vikenda službeno završen, u vinogradima Feravina ostalo je još posla za vrijedne berače, koji unatoč svim čudima tehnologije grožđe i dalje beru ručno.

„Od ukupno 125 hektara rodnih vinograda, treba pobrati još 14 hektara frankovke, osam hektara cabernet sauvignona i cabernet franca. Ukupno je pobrano 720 tona grožđa, a ovogodišnji plan berbe je tisuću tona“, ističe Amalija Liović, tehnolog u vinogradarstvu Feravina.

Marijan Knežević, glavni enolog Feravina kaže kako se u podrumu fermentacije jako dobro odvijaju, mošt miriši, a podrum je pun lijepih aroma.

„Berba grožđa započela je 24. kolovoza, najranije u povijesti Feravina, i to rajnskim rizlingom, baznom sortom za proizvodnju pjenušavog vina. Ovaj tjedan berbu privodimo kraju, s tim da smo brali ciljano, svaku poziciju zasebno. Drugim riječima, na pozicijama smo od svake sorte ostavili grožđe i za nešto kasniju berbu. To se osobito odnosi na crne sorte kako bismo dobili nešto veću koncentraciju alkohola s obzirom na potencijal ove godine koji trebamo iskoristiti.

Riječ je pomalo čudnoj godini koju vinogradari i podrumari uspoređuju s 2012., 2011., pa čak 2008. i 2003. U njoj smo imali onaj karakteristični kalifornijski sindrom u kojem grožđe naglo počinje nakupljati slador, a zrioba polifenolna kasni. U takvim uvjetima odlučili smo se krenuti nešto ranije s berbom da ne bismo imali visoko alkoholna vina. Ukratko – jedna zahtjevna godina, prvenstveno u vinogradu s ekstremnim temperaturama u srpnju i kolovozu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.