Konzumiranje čokolade pozitivno utječe na kognitivne funkcije mozga, pokazuje to novo istraživanje. Preciznije, uobičajena konzumacija tamne čokolade.
Ne znači, dakle, da bismo dnevno trebali pojesti jednu cijelu tablu čokolade, ali umjerene količine poput nekoliko kockica pomoći će funkcioniranju vašeg mozga.
Čokolada, odnosno kakao u čokoladi bogat je flavonolima koji poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava, pokazale su prethodne studije.
Novo istraživanje obuhvatilo je konzumaciju različitih namirnica, uključujući čokoladu, voće, povrće i alkohol te je napravljena poveznica između njihove potrošnje i kognitivnih sposobnosti.
Istraživanje je tako pokazalo kako je konzumacija čokolade izrazito povezana s kognitivnima funkcijama mozga bez obzira na druge prehrambene navike. Korist kao i u drugim slučajevima dolazi iz flavonola kojih najviše ima u tamnoj čokoladi, a puno manje u mliječnoj ili bijeloj.