Kad bi znali koliko su ukusne, zdrave i zanimljive, sadili bi ih svi, smije se Predrag Livak, opisujući trenutačne vladarice na svojim njivama – hokaido tikve. U trgovinama se još može naći pokoji primjerak iz lanjske berbe, kojega kilogram stoji oko deset kuna.
No na hrvatskim poljima, koja su posljednjih godina “posvojila” ovu japansku kulturu punu vitamina, minerala i vlakana, koja se s pravom naziva i nutritivnom bombom, hokaido je tek u fazi raskošnih žutonarančastih cvjetova.
– Od sijanja do branja prođu dva do tri mjeseca – objašnjava Predrag Livak, a za sve to vrijeme te se tikve na njegovu obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu u Kutjevu tretiraju samo mlijekom i koprivom.
Protiv bolesti želuca, srca...
Sjeme se prije sadnje preko noći natopi u vodi. Biljka se prvi put mora okopati, a poslije raste iz suhe trave koja sprečava da se zemlja ne pregrijava te da zadrži vlagu. Prihranu od koprive, koja služi i kao repelent i fungicid, hokaido dobiva već s nekoliko listova, potom svaka tri tjedna. U međuvremenu, tretira se i sirovim mlijekom i sodom bikarbonom koji su izvrsna prevencija od plamenjače, krumpirove zlatice i drugih štetnika.
One malo veće, poput srna i zečeva, Livak podalje drži s ljudskom kosom nabavljenom u frizerajima, čiji miris ne vole, a stavlja je na rubove polja s livadama i šumarcima.
– Hokaido tikve uopće nisu zahtjevne za uzgoj, ali im trebaju plodna zemlja i navodnjavanje, prostor, svjetlost i toplina – priča Livak, ističući kako bi zbog toga razmak između svake stabljike trebao biti oko metar.
No posao se i te kako isplati jer Predrag Livak svoje tikve radije prodaje na sajmovima i sličnim manifestacijama, te online, kako bi kupce iz prve ruke upoznao s njihovim blagodatima, vitaminima A, B, C, beta-karotenom, kalcijem, magnezijem, fosforom i kalijem, pomoći kod bolesti gušterače, želuca, bubrega, srca, dijabetesa...
I u slanoj i u slatkoj verziji
– Važno je znati da se kora hokaido tikava ne baca, već priprema zajedno s “mesom”, a najbolje su one od 2-3 kilograma – tvrdi on. Sve je više načina njihove pripreme, u slatkoj ili slanoj varijanti – u pireima, juhama, rižotima, kolačima, nadjevima, sokovima, gulašima... – pa im osvajaju i najzahtjevnije sladokusce. Ovo zanimljivo povrće i te kako može obogatiti naš jelovnik. Pritom je važno da koru ne bacate, nego pripremite s mesom tikve.
Vrijeme za berbu je u kasno ljeto i početkom jeseni. Kora treba biti glatka i tamnonarančasta do crvena. Ubrane tikve, doznajemo, treba uskladištiti na suhome, na tavanu ili u podrumu gdje se mogu čuvati do šest mjeseci.
– Samo pazite da im ostavite 6-7 cm peteljke pa će tako sporije trunuti – savjetuje Livak, čiji je OPG nerijetko domaćin i školarcima koji uče o prirodi, samoniklom i ljekovitom bilju, a prvi je u nas počeo i s uzgojem bijelog gloga, čiji su cvjetovi i plodovi izuzetno traženi zbog problema sa srcem, krvožilnim sustavom, tlakom...
Ove namirnice gotovo svi koristimo u kuhinji, a mogu biti iznimno otrovne i opasne