Viša razina vitamina D znatno smanjuje rizik za obolijevanje od raka debelog crijeva, pokazalo je veliko istraživanje koje je provedeno na harvardskoj TH Chan Školi za javno zdravstvo.
Otkriveno je kako vitamin D pruža otpor tumorima u želucu blokirajući prolaz stanicama raka, a najviše štiti žene.
Znanstvenici su istražili slučajeve 5700 osoba oboljelih od raka debelog crijeva s područja SAD-a, Europe i Azije te 7100 osoba koje se kontroliraju, piše Daily Mail.
Uspoređujući podatke, osobe koje su imale manji unos vitamina D imale su čak 31 posto veće šanse da će u idućih pet godina oboljeti od jednog od najčešćih zloćudnih tumora.
Zdrave kosti, na što također utječe razina vitamina D, povezane su s 22 posto manjim rizikom za obolijevanje.
– Trenutačno, zdravstvene agencije ne preporučuju vitamin D kao prevenciju protiv raka debelog crijeva, no nakon ovog istraživanja nadamo se da će ga uvrstiti u preporuke – kaže Marji L. McCullough, jedna od autorica istraživanja.
Vitamin D poznat je kao sunčev vitamin i tijelo ga apsorbira preko zraka sunca, no plava riba također je bogata ovim vitaminom. Naime, losos, tuna, skuša i sardine dobar su izvor vitamina D, a možete ga pronaći i u mlijeku, soku naranče, žutanjcima, goveđoj jetri i margarinu.
Pogledajte i galeriju: Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe