Pored vazmenog bdijenja, bojanja pisanica i odlaska na uskrsnu misu, među uskrsne običaje spada i blagdansko prejedanje. Da je teško odoljeti šunki, jajima, slatkom kruhu i svim ostalim blagodatima, pokazuje činjenica da je 2016. godine zagrebačka Hitna medicinska služba zaprimila čak 115 intervencija zbog prejedanja za Uskrs.
Prosječan blagdanski objed iznosi 6 000 kalorija, a ključna strategija koju bi svatko od nas trebao prakticirati kada su ovakve stvari u pitanju je umjerenost.
Naravno da ćemo se tijekom ovih dana počastiti kojom slasticom više, no ne baš do granice ispumpavanja na hitnoj pomoći. Ovome su najčešće skloni žučni bolesnici, kao i osobe s povišenim kolesterolom.
Istraživanja pokazuju kako se tijekom blagdana u prosjeku udebljamo između jednog i šest kilograma. Kako bi izbjegli ovu crnu statistiku, potrebno je jesti umjereno, a to ćemo najbolje postići slušajući vlastito tijelo.
Naše tijelo naš je najbolji prijatelj, a praćenjem njegovih signala ćemo najbolje izbjeći svako potencijalno debljanje.
Pitali smo građane koliko poznaju Uskršnje blagdane
To je bilo 2016., zar nije nitko zvao Hitnu u međuvremenu?