uživajte nosom!

Ove poznate destinacije u svijetu najljepše mirišu: Na popisu i jedan hrvatski grad

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
07.08.2024.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Kada ljudi govore o putovanjima kao prazniku za osjetila, obično se misli na prizore koje vidimo, zvukove koje čujemo i okuse koje doživljavamo. Međutim, rijetko se spominje koliko mirisi mogu obogatiti putovanje. Na Redditu korisnici su zato odlučili podijeliti svoja iskustva s najmirisnijim mjestima. Od skijališta s mirisom Božića do škotskog krajolika koji odiše mirisom meda i kokosa, otkrivaju se destinacije koje su pravi raj za nosnice.

The Highlands, Škotska: Škotske gorje poznato je po svojoj bogatoj flori, a korisnik 'Girhinomofe' opisuje kako je prolazak pored biljke štipavca na zapadu gorja mirisna poslastica kombinacije meda i kokosa. Ova biljka obično cvjeta u rano proljeće.

Provansa, Francuska: Provansa je sinonim za miris lavande i voćnjaka. Korisnik 'Pwlife' ističe kako ovo područje odiše mirisima lavandinih polja i cvjetnih vrtova, što ga čini pravim užitkom za osjetilo njuha.

Grasse, Francuska: Poznat kao svjetska prijestolnica parfema, Grasse na francuskoj rivijeri pruža bogato mirisno iskustvo s cvijećem tuberoze, jasmina i irisa. Parfumeri, poznati kao 'nosovi', ovdje se obučavaju kako bi usavršili svoj osjet mirisa.

Dubrovnik, Hrvatska: Korisnik 'Buttrnut_Squash' opisuje miris starogradske jezgre Dubrovnika kao kombinaciju cvijeta naranče i jasmina, zahvaljujući biljci tobirovac koja cvjeta samo kratko vrijeme.

Banff, Kanada: Za ljubitelje zimskih mirisa, Banff je opisan kao mjesto koje miriše na Božić, zahvaljujući mirisu borova koji prožima zrak.

Sevilla, Španjolska: Sevilla je poznata po mirisu naranči koji ispunjava zrak zahvaljujući brojnim narančinim stablima u gradu. Korisnik 'MaxGoldfinch25' navodi kako ovaj mirisni ambijent čini Sevillu njegovim omiljenim španjolskim gradom.

Zürich, Švicarska: Zürich nudi jedinstveno mirisno iskustvo zahvaljujući tvornici čokolade Lindt, čiji se slatki miris širi preko jezera i obogaćuje zrak.

Avery Island, Louisiana, SAD: Otok Avery u Louisiani dom je tvornice Tabasco, a posjetitelji osjete prepoznatljiv miris ljutog umaka čim izađu iz automobila.

Novi Meksiko, SAD: Miris dima i sušenih čilija ispunjava zrak u Novom Meksiku, stvarajući topao i ugodan ambijent, kako navodi 'Slkreger'.

Bad Salzuflen, Njemačka: Ovo lječilište u Njemačkoj poznato je po svojim zidovima od soli kroz koje teče slana voda, ispuštajući jak, svjež miris koji osvježava cijeli grad.

Maroko: Marokanske tržnice nude nevjerojatan spektar mirisa, od peperminta i cvjetova naranče do ribarnica i začina. 'SadPea7' opisuje kako se ovi intenzivni mirisi neprestano izmjenjuju, pružajući jedinstveno mirisno iskustvo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.