Možda magla jedan je od mnogih simptoma koje žene doživljavaju kada prolaze kroz menopauzu. To može dovesti do toga da žene postanu sve zaboravljivije, a također može utjecati na fokus i opću kognitivnu funkciju. Međutim, postoji niz namirnica koje žene mogu uvrstiti u prehranu da bi spriječile tu pojavu, a njih pet naveo je dr. Donald Grant, liječnik opće prakse.
"Moždana magla može biti izuzetno problematičan simptom menopauze, koji utječe na pamćenje i koncentraciju. Može utjecati na radnu izvedbu i društveni život, smanjujući kvalitetu života žena i čineći druge simptome težima za rješavanje. Postoji nekoliko namirnica koje daju prednost zdravlju mozga i općoj funkciji", rekao je dr. Grant. Ovo je pet namirnica čijim bi konzumiranjem žene mogle spriječiti demenciju, piše Mirror.
Masna riba: "Riba je puna hranjivih tvari koje su korisne za naš mozak. Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, vitalnom vrstom hranjivih tvari koja pomaže u jačanju funkcije mozga, smanjenju upale i podržavanju opće funkcije uključujući pamćenje. To je čak i znanstveno potkrijepljeno, sa studijom koja naglašava da je prehrana bogata masnom ribom dobra za kognitivnu funkciju i može čak zaštititi od stanja kao što je Alzheimerova bolest", objasnio je liječnik.
Lisnato povrće: Dr. Grant je rekao da bi svačija prehrana trebala uključivati zdravu količinu lisnatog povrća. "Namirnice poput špinata, kelja, brokule i zelenog povrća bitne su za našu dobrobit, a još više za žene u menopauzi. Hranjive tvari poput vitamina K i antioksidansi poput folata i luteina mogu se pronaći u ovoj vrsti hrane, naglašavajući njezinu važnost", objasnio je. Vitamin K ključan je za zaštitu kognitivnih funkcija od propadanja, dok antioksidansi mogu pomoći u daljnjoj podršci zdravlju mozga. "Lisnato povrće također je nevjerojatno svestrano i može se dodati većini obroka za veću nutritivnu potporu", dodao je liječnik.
Avokado: "Avokado je odličan izbor za žene u menopauzi iz nekoliko razloga. Prvo, bogat je jednostruko nezasićenim mastima, zdravom vrstom masti koja poboljšava protok krvi u mozgu, pomažući u održavanju zdrave funkcije. Nadalje, u avokadu se mogu pronaći kalij i magnezij. To su dva ključna minerala za regulaciju raspoloženja što je još jedna ženska borba u menopauzi. Avokado se može uključiti u obroke za doručak ili dodati u salatu, čime je dobivanje hranjivih tvari prilično jednostavno", naveo je dr. Grant.
Kurkuma: Kurkuma je čest začin koji se koristi u mnogim vrstama jela, ali jeste li znali da čini čuda za jačanje funkcije mozga i izbjegavanje kognitivnog pada? Aktivni spoj koji se nalazi u začinu, kurkumin, djeluje protuupalno, što znači da ima vrlo korisna svojstva u smislu zdravlja mozga. "Može zaštititi mozak od starenja, što ga čini dobrim izborom za žene u menopauzi. Kako je objasnio dr. Grant, kurkuma se može dobiti putem dodataka prehrani koje sadrže kombinaciju mikronutrijenata.
Jaja: "Konačno, popularna namirnica za doručak trebala bi biti na jelovniku svake žene u menopauzi da bi se zaštitila od moždane magle. Jaja su snažan izvor i vitamina B i kolina, dvaju važnih hranjivih tvari koje pomažu u izbjegavanju moždane magle jačajući pamćenje i zdravlje moždanih stanica", objasnio je liječnik. Poput lisnatog povrća, jaja je prilično lako uključiti u niz obroka i to je vrsta hrane koju ne može dovoljno preporučiti ženama u menopauzi.
"Općenito, ohrabrujuće je primijetiti široku paletu hrane koja je dostupna ženama koje pate od simptoma menopauze kao što je moždana magla. Dajući prioritet hrani koja podržava kognitivnu funkciju, protok krvi i pamćenje, žene mogu voditi svoj normalan život bez iscrpljujućih učinaka moždane magle", objasnio je dr. Grant. Dodao je da, osim hrane, na raspolaganju je i niz tretmana za dodatnu podršku ženama i izbjegavanje raznih simptoma. "Žene bi o tome trebale razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse da bi osigurale da dobiju najprikladniji dostupni tretman"; zaključio je.