fascinantno!

Ovo je 10 nevjerojatnih činjenica o vašim očima koje malo tko zna

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
14.05.2024.
u 10:30
Možda se ne čine tako fascinantne na prvi pogled, ali postoji mnogo toga o ovom organu što bi vas moglo iznenaditi.
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno ćete se stvarno usredotočiti na svoje oči samo kad nešto nije u redu - na primjer kada imate problema s vidom ili ste pokupili neku infekciju. No, vaše vam oči mogu puno reći o vašem zdravlju u cjelini, ponekad vam nagovijestiti stanja poput dijabetesa i visokog kolesterola. Također, možda se ne čine tako fascinantne na prvi pogled, ali postoji mnogo toga o ovom organu što bi vas moglo iznenaditi, piše The Sun. Evo 10 fantastičnih činjenica o vašim očima: 

1. Vaše oči ne prestaju 'vidjeti' kada ih zatvorite: Jeste li se ikada zapitali što je magloviti crveni sjaj koji vidite kad zatvorite oči? To je unutrašnjost vaših kapaka! Vaše oči ne prestaju vidjeti kada zatvorite oči, a kapci i dalje propuštaju malo svjetla. Pokušajte zatvoriti oči u osvijetljenoj prostoriji, a zatim držite ruku ispred zatvorenih očiju, vidjet ćete da je postalo malo tamnije.

Čak i u mraku, još uvijek vidite neku vrstu bljeskajućeg svjetla kada zatvorite oči. Vaše oči čak nastavljaju 'vidjeti' i slati vizualne informacije vašem mozgu dok spavate. Zato je vjerojatnije da ćete se ljeti rano probuditi jer ranije sviće dan. Vaše oči također reagiraju na podražaje. Na primjer, čak i kada su vam oči zatvorene, svjetla i boje mogu se pojaviti kada kišete ili kašljete, ili čak i ako nježno dodirnete kapke dok su vam oči zatvorene.

2. Najčešća boja očiju je smeđa: Nije baš tako jednostavno kao što su vas možda učili, postoji mnogo više boja očiju od smeđih, plavih i zelenih. Zapravo je svaka šarenica, obojeni dio vašeg oka, jedinstvena iako postoji šest glavnih nijansi – smeđa, plava, zelena, siva, jantarna i boja lješnjaka. U albinizmu, zdravstvenom stanju u kojem ima manje melanina, koji koži, očima i kosi daje njihovu boju, oči mogu biti različitih boja, najčešće plave, ali i ružičaste. Vaša je šarenica jedinstvena za vas i predstavlja način identifikacije, poput vaših otisaka prstiju.

3. Ali, zapravo, sve oči su smeđe: Ovo zvuči kontradiktorno, ali jesu, iako vidimo različite boje kad gledamo ljude u oči. To je zato što imaju različitu količinu melanina u oku. Melanin je smeđe boje, a što više melanina imate u šarenici, više se svjetlosti apsorbira, što znači da izgledaju smeđe. Ali, ako imate manje melanina u šarenici, to znači da se više svjetla može reflektirati natrag, reflektirajući se na kraćim valnim duljinama koje izgledaju plavo. Također, čini se da neke oči mijenjaju boju, ovisno o svjetlu, zbog onoga što se reflektira natrag. To je i razlog zašto se čini da se bebe rađaju s plavim očima, jer još uvijek razvijaju melanin u šarenici.

4. Trepnete oko 5 milijuna puta godišnje: Svaki treptaj traje otprilike jednu desetinu sekunde. Unatoč tome, zapravo ne možete trepnuti 10 puta u sekundi, maksimum je oko pet treptaja u sekundi, čak i ako se stvarno potrudite! Većina ljudi ima tendenciju treptati svake tri ili četiri sekunde, ili oko 15 do dvadeset puta u minuti, oko 5 milijuna puta godišnje.

Ako se nađete u natjecanju u gledanja u oči bez treptanja i oči vas počnu peckati - to je neugodan osjećaj uzrokovan suznim filmom koji vam se suši na očima. Stoga zabacite glavu unatrag i podignite bradu tako da 'buljite' u svog natjecatelja kroz najmanji otvor na kapcima. Također, ako se natječete s djetetom, ono bi vas moglo pobijediti, budući da je suzni film male djece stabilniji nego kod odraslih, osobito ako imate suhe oči, što znači da ćete vjerojatno morati prvi trepnuti!

5. I oči se umaraju: I ne samo od svog tog treptanja! U očima ima mnogo mišića, ali osjećaj teških, umornih očiju ne mora biti od samih očnih mišića. Može biti povezan s glavoboljom, groznicom ili čak suhim očima. Stalno gledanje u ekran računala može isušiti vaše oči, a čak i neprestano fokusiranje na mali tekst tijekom čitanja može dovesti do umora očiju. Pokušajte se držati pravila 20-20-20: ako provodite puno vremena za računalom, svakih 20 minuta podignite pogled i fokusirajte se 20 metara dalje na 20 sekundi.

6. Trebate više od svojih očiju da biste vidjeli: Vaše oči šalju vizualne informacije niz optički živac do vašeg mozga, ali vizualni korteks u vašem mozgu je taj koji obrađuje te informacije u sliku. Način na koji oko radi znači da je svako svjetlo naopako, tako da ako vaše oko 'vidi' naopako, vaš mozak je taj koji prevodi sliku na ispravan način.

7. Zbog čega plačete?: Svaki put kad trepnete nadoknadite suzni film preko očiju kako biste spriječili njihovo isušivanje. Plačete kako biste održali oči čistima, a ako imate suhe oči, oči bi vam mogle suziti kako biste pokušali to kompenzirati. Ali, nije poznato zašto proizvodimo suze kada smo uznemireni, ili zbog drugih emocija kao što su strah, ljutnja ili sreća.

Možda se ovo razvilo kao društveni znak, da pomogne drugima da razumiju što osjećamo, ali ne plaču svi u skladu sa svojim emocijama. Što se tiče beba, one plaču iz raznih razloga, jer su gladne, ili mokre, ili im je hladno, ili su umorne, ili žele maženje, plaču kako bi svojim skrbnicima nešto rekle. Ali, taj je plač, barem u početku, zvuk i ne uključuje suze - one se obično pojavljuju nakon otprilike mjesec dana.

7. Nemate mrtvi kut samo dok vozite: Mrežnica u stražnjem dijelu oka sadrži prosječno 120 milijuna štapića koji su osjetljivi na svjetlost i 6 milijuna čunjića koji su uključeni u gledanje boja. Optički živac povezuje vaš mozak sa stražnjim dijelom oka, a mjesto na kojem se povezuje s mrežnicom zapravo je vaša slijepa pjega, što znači da u biti postoji rupa u vašem vidu - područje koje ne možete vidjeti. Ali, imamo binokularni vid, odnosno jedno oko ispunjava praznine drugog. 

8. Kada počinjete vidjeti boje?: Znanstvenici su dugo mislili da su novorođenčad daltonisti i da vide samo nijanse crne, bijele i sive, ali novija istraživanja sugeriraju da mogu ograničeno vidjeti neke boje. Njihov vid nije u potpunosti razvijen, zapravo novorođenčad se može fokusirati samo na objekte udaljene oko 30 cm od njihovog lica. Smatra se da je crvena prva boja koju bebe mogu jasno razlikovati i da vide crvenu, žutu i plavu do otprilike dva mjeseca starosti. Smatra se da se prepoznavanje boja nastavlja razvijati do otprilike četiri ili pet mjeseci starosti.

9. Koliko je kontakta očima dovoljno?: Nedovoljan kontakt očima može djelovati društveno neugodno, kao i previše istoga!  Provedene su čak i studije o tome koja je savršena količina kontakta očima kada nekoga prvi put upoznate, kako bi se uspostavila ravnoteža između povezanosti i toga da se netko osjeća neugodno. Navodno je magični broj oko četiri sekunde! Uz to, vaše se zjenice šire, ne samo kao odgovor na boravak u mračnoj prostoriji u usporedbi sa svijetlom, već i ako vas netko privlači. Zapravo, još u rimsko doba, biljku belladonna( što znači lijepa žena) - koristile su žene za širenje zjenica.

10. Vaše oči su prozor u…: Izreka kaže da su vaše oči prozor u vašu dušu, ali zapravo može biti da su vaše oči prozor u ostatak vašeg zdravlja. Mogu postojati promjene u stražnjem dijelu oka povezane sa zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i visoki krvni tlak. Obavezno redovito testirajte svoje oči.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.