obratite pažnju!

Ovo je 8 suptilnih znakova koji otkrivaju da je vaš pas usamljen

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
30.03.2024.
u 13:05
I dok osoba obično može na kraju odrediti stvari u svom životu zbog kojih je s vremena na vrijeme preplavljena usamljenošću, malo je teže to učiniti kada je vaš ljubimac u pitanju.
Pogledaj originalni članak

Usamljenost. Nažalost, to je emocija s kojom je većina ljudi upoznata. Može učiniti da se osjećate kao da vas prati tamni oblak, kao da ste pogrešno shvaćeni, a može dovesti do toga da vaš mozak neprestano ima negativne misli koje nisu istinite. I dok osoba obično može na kraju odrediti stvari u svom životu zbog kojih je s vremena na vrijeme preplavljena usamljenošću, malo je teže to učiniti kada je vaš ljubimac u pitanju. To nas vodi do osam znakova da je vaš pas usamljen, prema stručnjacima za ponašanje kućnih ljubimaca, prenosi Yahoo. 

Stručnjaci za ponašanje pasa, Bryndonom Golyom iz OC Canine Coachinga i Giom Savocchijem iz Thinking Caninea, otkrili su osam znakova na koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu paziti, a koji mogu značiti da je vaš krzneni prijatelj usamljen. Također su objasnili što kod životinja može izazvati tu emociju i što možete učiniti kao njihov vlasnik i pokažete im da ih volite.

Postaju li psi usamljeni ako su sami? ‘Psi, kao i ljudi, mogu doživjeti usamljenost u bilo kojoj dobi’, kaže Golya. Kad dožive taj intenzivan osjećaj, kaže da postoji nekoliko stvari koje ga obično uzrokuju—i nisu nužno povezane s time da su jedini pas u kući. ‘Psi koji su usamljeni vjerojatnije se dosađuju ili su premalo stimulirani’, otkriva, ‘Ovo je osobito istinito ako su sami nekoliko sati. Kada se to dogodi, dolazi do neželjenih ponašanja’.

Ako želite znati je li vaš ljubimac usamljen ili ne, Golya predlaže da obratite pozornost na to kako se ponaša jer njihovi postupci mogu mnogo govoriti. ‘Ponašanje vašeg psa je ono što će vam reći kako se osjeća’, napominje, ‘Na primjer, ako ima više problema u ponašanju nego što je normalno, to je znak da vaš pas ima nezadovoljene potrebe, a usamljenost bi mogla biti jedna od njih’. 

1. Nemir: ‘Lutanje i nemir mogu biti znak dosade i usamljenosti’, navodi Savocchi, ‘Psi puno spavaju, stoga vrijeme u kojem su budni treba ispuniti obogaćujućim aktivnostima, druženjem s vama ili ljudima koje vaš pas voli. Hodanje i nemogućnost smirivanja također može biti znak tjeskobe ili medicinskog problema, pa ako vaš ljubimac to radi, to znači da mu je potrebna pomoć’. 

2. Pretjerano uzbuđenje kada ste u blizini: Možda mislite da je energičan pozdrav od vašeg ljubimca normalan, ali Golya zapravo kaže da to može biti znak da su usamljeni kada vas nema, stoga nemojte dopustiti da vas takvo ponašanje zavara. ‘Ako je vaš ljubimac preuzbuđen kad je u vašoj blizini, ponaša se tako jer je uzbuđen zbog nedostatka stimulacije i društvenog kontakta prije toga’, objašnjava.

3. Gubitak dlake: Jedan znak na koji kao vlasnik ljubimca možete paziti, a koji može značiti da je vaš pas usamljen, zapravo je povezan s njegovim izgledom. ‘Psi kojima je dosadno često se upuštaju u ponavljajuće dotjerivanje i na taj način mogu izgubiti dlakuu, kaže Savocchi, ‘Ovo ponašanje može biti medicinsko, ali također može biti uzrokovano dosadom i usamljenošću’. 

4. Uništavanje: ‘Psi koji su predugo ostavljeni sami trebaju nešto raditi kako bi razbili svoju dosadu, usamljenost i frustraciju koju osjećaju’, objašnjava Golya, ‘Žvakanje je prirodno rješenje za njih’. Savocchi dodaje: ‘Kada svom psu ne date aktivnosti koje će obavljati tijekom dana, on na kraju pronađe svoje aktivnosti, što su često problematične radnje, poput uništavanja vaših stvari’. 

5. Glasni su: Ponekad kad je pas usamljen, on to izrazi. ‘Dahtanje, cviljenje, plač i zavijanje simptomi su tjeskobe koji se mogu pojaviti kada su psi predugo sami ili izolirani/zatvoreni’, ističe Golya. Savocchi se slaže i kaže: ‘Ako ne dobivaju dovoljno zabave i obogaćivanja, mogli bi vam to verbalizirati’. 

6. Gubitak apetita: ‘Ako je vaš pas usamljen i nema pravu količinu ljudskog kontakta, to može uzrokovati gubitak apetita’, kaže Golya, ‘Dakle, ako ostavite hranu cijeli dan, a oni je ne pojedu, to ne znači nužno da nisu gladni’. 

7. Depresivno raspoloženje: ‘Životinje se mogu ponašati depresivno iz raznih razloga’, navodi Savocchi. Dakle, ako primijetite da se vaš pas ne ponaša sretno i da ne pokazuje interes za stvari koje inače voli, možda se suočava s usamljenošću.

8. Promjena navika spavanja: ‘Psi mogu izgledati umornije i potištenije kada su usamljeni’, otkriva Golya. Zbog toga, ako shvatite da vaš ljubimac spava više nego inače, to bi mogao biti znak da se ne osjeća najbolje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.