Hrana za promidžbu metropole

Ovo je advent starog Zagreba u delicijama

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
23.11.2016., Zagreb - Vesna Prajz Velic spravlja adventske recepte. DKS_56147220 Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Hotel Esplanade
esplanada
Foto: TZ Zagreb
paprenjaci
Foto: Hotel Esplanade
ana grgić
Foto: Tatjana Kobija
medenjaci
Foto: TZ Zagreb
sarma
Foto: TZ Zagreb
TZ Zagreb
Foto: TZ Zagreb
v
25.11.2016.
u 16:00
Pogledajte recepte kojima ove godine TZ Zagreba mami goste, uz njih možete pripremiti tradicionalna jela
Pogledaj originalni članak

Miris kolača proširit će se zagrebačkim kućama već sljedeći tjedan. Pripreme za Božić i Novu godinu u prvom tjednu došašća nisu ništa neobično za mnoge domaćice, koje će početi sa suhim kolačićima, poput medenjaka ili vanilin kiflica, te ih spremiti u limene kutije. I pažljivo ih skriti u neki zabačeni kutak smočnice kako ih ukućani ne bi pojeli i prije Božića.

Ostala joj klopa nije do boka

A do 25. prosinca speći će i do desetak raznih vrsta. Paprenjaci, makovnjača, orehnjača, sarma, purica s mlincima, odojak... recepte za tradicionalne zagrebačke specijalitete zapisali su u sklopu Facebook grupe “Starozagrebački recepti”, a dio njih nudi i Turistička zajednica u sklopu promidžbe Adventa u Zagrebu.

A domaćice i ljubitelji kuhanja prilično se trude ne bi li božićni blagdani u njihovim domovima bili što “zagrebačkiji”, baš onako kako su ih slavili njihovi preci.

– Starozagrebački jelovnik bio bi pastrva ili šaran s grah salatom, a Božić je počinjao hladetinom, puricom s mlincima, pečenim krumpirima, obveznom juhom s domaćim rezancima. A što se tiče kolača, nema kraja... – govori Vesna Prajz Velić, administratorica i pokretačica Facebook grupe koju vodi uz Eriku Riedel, Lidiju Kozacinski, Tatjanu Kobiju i Ivanu Herceg. No, dodaje, tijekom godina hrana na obiteljskom zagrebačkom stolu se promijenila, pa se sada, primjerice, umjesto šarana ili pastrve za Badnjak jede i bakalar, obvezan u njenoj obitelji. Kolače je znala peći 15 do 20 dana prije Božića, no s obzirom na to da ih rade i njena sestra, majka te svekrva, nakupi se toga, pa se uvijek dogovaraju koliko vrsta će koja ispeći.

– Znalo je biti toliko kolača da smo ih morali zamrzavati, a iz “dubokog” su se vadili još u kolovozu. Ove godine pečem mađaricu, kuglof i oblatne s čokoladom – kaže V. Prajz Velić. Tradicija je da se za Božić jede perad jer svu zemlju baca nazad, pa tako simbolično loše ostavlja iza sebe. A prase za Novu je važno jer ruje njuškom naprijed pa tako i godina ide u tom pravcu i bolja je od prošle. Sarma se, pak, kuhala već 23. prosinca, a jela se skroz do Nove godine.

– Ništa ne može tako lijepo dočarati sarmu kao stihovi Hladnog piva: Sva ostala klopa joj nije do boka.... – napisali su djelatnici Turističke zajednice i na web stranci pridodali recept kako bi se moglo uživati u okusima adventskog Zagreba. Uz upute koje objavljujemo i vi možete napraviti sarmu, ali i paprenjake, makovnjaču i vanilin kiflice, na tradicionalan način.

Narudžbe od rujna

A onima koji nisu vični kuhanju doskočili su zaposlenici Esplanade, koji nude dostavu purice s mlincima. – Zagrepčani su to odlično prihvatili, a narudžbe primamo već u rujnu. Već sad smo ih gotovo rasprodali – kaže Sanda Sokol iz toga hotela. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.