U ljetnim mjesecima hrana može biti pokvarena zbog nepravilnog rukovanja, nedovoljne termičke obrade, lošeg skladištenja.
U lako kvarljive namirnice ubrajaju se: mlijeko, mliječni proizvodi (sir, kajmak, vrhnje), jaja, umaci, preljevi i kreme rađeni od jaja i mlijeka.
Foto: Thinkstock
Sladoled je često uzrok trovanja hranom, kao i mljeveno meso i jela u kojima se ono upotrebljava (pite, burek, lazanje). Međutim, nijednu vrstu hrane ne treba izbjegavati. Dovoljno je voditi računa o tome da se namirnice nabavljaju na provjerenim mjestima, da su kontroliranog podrijetla, obratiti pažnju na higijenu ruku, posuđa i prostorija u kojima se hrana priprema, pobrinuti se za to da termička obrada bude dovoljno duga, da se hrana u hladnjaku pravilno skladišti i, na kraju, izbjegavati višekratno podgrijavanje jela.
>>Opasne masti prijete čak i iz keksa i peciva: Na masnu hranu trebalo bi uvesti porez
>>Što je zdravije: Čokolada ili čips, banana ili jabuka, običan ili voćni jogurt?
balkanska js zabluda da se ljudi truju od lose uskladistenih jaja. u zapadnom svijetu trgovine jaja ne drze u friziderima, na trznicama jaja stoje na standovima na suncu (vidio na svoje oci u australiji), ljudi u domovima drza jaja u izbama (spajzama), ali postoji ogromna razlika - oni prodaju svjeza jaja. kod nas oni koji prodaju svjeza jaja (bake na placevima) moraju placati regule donesene zbog trgovackih centara koji moraju drzati jaja na hladnom kako bi im produzili rok jos koji dan.