Odlični savjeti

Ovo je jedini pravi način kuhanja riže

Foto: Shutterstock
Ovo je jedini pravi način kuhanja riže
12.03.2024.
u 13:35
Riža je namirnica koja je brzo gotova, a može se kombinirati u raznim jelima. Ipak, mnogi je pripremaju na krivi način
Pogledaj originalni članak

Jednostavna priprema ove namirnice čini je omiljenim prilogom, a svejedno je neki ljudi pogrešno pripremaju. Evo savjeta kako da se riža skuha na ispravan način. 

Foto: Shutterstock

Prije svega važno je da se riža ne stavi u hladnu vodu, jer će tako samo biti gnjecava i ljepljiva. Umjesto toga potrebno ju je prvo malo prepržiti na ulju. Posebno se treba zakuhati voda u drugom loncu i uliti u rižu. Začiniti po potrebi i kuhati uz povremeno miješanje dok voda ne ispari. 

Važno je i paziti na sam omjer riže i vode, tako da na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode, a maslac na kraju dati će poseban sjaj.  

FOTOGALERIJA Ovo je 10 najdužih tunela u Hrvatskoj: Znate li koji je na prvom mjestu?

Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Tunel Sv. Rok
Foto: topohvar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Brinje: Jedinica ophodnje Hrvatskih autocesta
Foto: Wikipedia
Foto: Goran Kovacic/Vecernji list
Tuhobi?: Sve?ano otvorenje punog profila autoceste Rijeka-Zagreb
Foto: Wikipedia
Foto: shutterstock
Foto: Wikipedia
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Na današnji dan 1981. u promet je pušten Tunel Učka
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Tunel Sv. Rok
Foto:
Ogulin: Autocesta A1 - Zagreb - Split

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
06:57 30.08.2019.

Ovo je JEDAN OD načina za kuhanje riže, svako kuha kak njemu paše! Još uvijek čekam članak o otkrivanju tople vode...

DO
dopizdilomi
08:56 30.08.2019.

Kada je sve lijepo objašnjeno može li mi novinar objasniti kako napraviti kipuću vodu jer taj detalj fali u receptu.

DU
Deleted user
08:24 30.08.2019.

Nije nužno dodati vruću vodu u zaprženu rižu, može i hladna a riža i dalje neće biti gnjecava. Omjer 2:1 riže i vode varira jer to ovisi o tipu riže i u nekim slučajevima treba ići i do 3:1. Ne treba ju uopće mješati, samo kuhati na laganoj vatri. Riža postaje gnjecava i ljepljiva ako se tijekom kuhanja kasnije nadoljieva hladna voda