Slastičarnica "U prolazu" koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) proizvede nekoliko stotina kremšnita dnevno. Pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ove kultne slastice po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila iskusna slastičarka, Ivančica Vitko.
Samoborske kremšnite
Za kremu:
- 3 l mlijeka
- 24 jaja
- 21 dag glatkog brašna
- 75 dag šećera
- 2 žlice vanilin šećera
Za 2 lista kora:
- 1 kg brašna
- 1 kg margarina
- sol
- voda
Priprema:
Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno. Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.
Svaka čast Samoboru i kremšnitama,ali meni to nije fino kad su tople. Znam da velite, ne stignu se ohladiti zbog potražnje, ali brate mili, onda investiraj u dobru rashladnu komoru i serviraj ohlađeno, fino da to na nekaj liči. A ne kad dobijem na tanjuru toplu plivajuću masu kremastu. I onda kažete da su najbolje. Na ovaj način, tople, baš i ne.