koje društvo!

Ovo je pet najboljih mediteranskih otoka koje treba posjetiti ovog ljeta: Među njima i jedan hrvatski

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
13.06.2024.
u 10:30
Otkrivamo vam pet skrivenih otočkih dragulja koji čine zapanjujuća odredišta za odmor.
Pogledaj originalni članak

Postoje stotine zadivljujućih otoka u Sredozemnom moru. Ovog ljeta želite baciti svoj ručnik na jedan od njih, ali ne znate odakle početi tražiti? Otkrivamo vam pet skrivenih otočkih dragulja koji čine zapanjujuća odredišta za odmor. Oni se mogu pohvaliti tirkiznim morem, drevnim ruševinama, očaravajućim uvalama i ukusnom hranom, a na jedan čak ne možete doći ni automobilom, piše Daily Mail. 

Formentera, Španjolska: Formentera je najmanji od španjolskih Balearskih otoka i do njega se može doći trajektom s Ibize. Putopisac Will Hide, koji je posjetio otok, rekao je: ‘Ako želite jesti, piti, opuštati se na plažama, plivati ​​u tirkiznoj vodi ili lutati po seoskim tržnicama, trebali biste svratiti do Formentere’. Dok je turistički portal Lonely Planet primijetio da je otok ‘dizajniran za lijene dane provedene u izležavanju na nekim od najboljih plaža u Europi - od kojih neke imaju more zapanjujuće nijanse tirkizne boje’. 

Porquerolles, Francuska: Pravi skriveni dragulj i jedan od tri 'zlatna otoka' uz obalu rivijere, ovaj francuski otok prepun je bijelih plaža, biciklističkih staza i vapnenačkih stijena koje su netaknute zahvaljujući tome što na njima nema automobila. Putopisac Ted Thornhill rekao je: 'Porquerolles je najveći od Zlatnih otoka i može se pohvaliti jednom od najljepših plaža na kojoj sam ikada bio. Zove se Notre Dame, a njen oblik polumjeseca obavija prekrasnu, plitku, tirkiznu vode. To mora biti jedna od najboljih plaža u Europi’. 

Hvar, Hrvatska: Proglašen kao najsunčaniji otok na Mediteranu, s 2.800 sunčanih sati, Hvar će vam gotovo zajamčeno uljepšati odmor. Ali, vjerojatno će doći tamo bez obzira na vrijeme. Putopisac Jo Knowsley opisao ga je kao 'hrvatski dragulj', koji nudi 'najčišću plavu vodu i mirisno, predivno okruženje'. Rough Guides navodi da je Hvar 'ljetno utočište slavnih osoba, putnika na jahti i ljubitelja koktela', ali da nudi i 'komad Mediterana koji je obiteljski orijentiran, netaknut i pristupačan'. Posjetitelji mogu istražiti očaravajuće uvale, zidine iz 13. stoljeća, tvrđavu na vrhu brda i glavni trg koji impresionira katedralom iz renesansnog doba.

Elba, Italija: Ovaj talijanski otok uz obalu Toskane, u nacionalnom parku Toskanski arhipelag Tirenskog mora, bio je mjesto progonstva francuskog cara Napoleona - iako je znatno popularniji u modernom dobu. Lonely Planet ga je nazvao 'vječno veličanstvenim rajem uvala s plažama, vinogradima i azurnim morem’. Autorica Mary Bly, pak, Elbu naziva 'savršenim mjestom za bijeg kao s razglednice', tvrdeći da 'Elba nije otmjena kao Capri; čak su i jahte koje dolaze do malih uvala i gradova poprilično male’. Dodaje: 'To je prekrasno mjesto na koje želite otići ako čeznete za izvrsnom, jednostavnom hranom, sunčanim danima i savršenim zalascima sunca iznad mora kao s razglednice'. 

Folegandros, Grčka: Ovaj 'neutabani' mali grčki otok čini južni dio Ciklada između Santorinija i Parosa. No, tiši Folegandros je 'idealan za miran odmor' s 'ukusnom kuhinjom, prekrasnim plažama, azurnim vodama Egejskog mora i skrovitim uvalama', navodi Visit Greece, službena web stranica Grčke nacionalne turističke organizacije. Na otoku se nalaze ruševine drevne Agore ili tržnice; srednjovjekovno selo; Arheološki muzej Olympia i, prema Lonely Planetu, 'kultura koja živi strastvenom glazbom i aktivnostima traženja uzbuđenja'.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.