Živjeli

Ovo piće dvostruko jače 'udari' od bilo kojeg drugog alkohola, iako ima manji postotak alkohola

Foto: shutterstock
Ovo piće dvostruko jače 'udari' od bilo kojeg drugog alkohola, iako ima manji postotak alkohola
29.01.2020.
u 15:46
Iako ima jako malo alkohola, ima jače posljedice i izazvat će veliki mamurluk.
Pogledaj originalni članak

Prossecco je suho pjenušavo vino koje inače potječe iz Italije, a pije se na raznim prigodama i svečanim događanjima. I dok sadrži vrlo malo alkohola, samo 11-12%, zanimljivo je da je zapravo dvostruko jači od drugih vrsta alkohola.  

Lee Holmes, nutricionistica iz Australije, objasnila je zašto se od prossecca ljudi napiju dvostruko brže. Odgovor je u mjehurićima, to jest u ugljičnom dioksidu u njima, prenosi Daily Mail.

Zbog mjehurića u pjenušavom vinu alkohol brže i dublje ulazi u krvotok, a što alkohol brže ulazi, to je veća koncentracija alkohola u krvi. Istraživanja su pokazala da se dvije trećine ljudi napije dvostruko brže kada piju prossecco, šampanjac ili bilo koje drugo pjenušavo vino.

Holmes također objašnjava kako dolazi do mamurluka, a to je zbog dvije stvari. Prva je inflamacija mozga, a druga je prekomjereno opterećenje mozga.

Budući da se prossecco upija dvostruko brže, posljedice mamurluka su jače. Zbog njega su pojačani simptomi glavobolje, mučnine, osjetljivost na svjetlo, 'teške i umorne' oči te suha usta.

Na kraju, Holmes savjetuje ispijanje vode između svake čaše ako se osjećate da vas alkohol 'udara', a prije konzumacije potrebno je najesti se.

S mamurlukom bi vam mogla pomoći i kava, a pogledajte koliko Hrvati dnevno popiju šalica kave:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BE
beppi
20:05 29.01.2020.

Stejf, Prossecco je jedno od najboljih vina, može se piti u bilo kojoj prigodi, i uz bilo koje jelo, a proizvodi se samo u Regiji Trentino Alto Adige, radi se isključivo od grožđa Glera, Verdisio, Bianchetta trevigiana, Perera. I za tvoju informaciju to je najprodavaniji vino u svijetu. Ni Bakarsu vodicu nemožeš raditi od bilo kojeg grožđa a kamoli prossecco.

ST
stefj
16:17 29.01.2020.

Hm, a možda je ipak stvar u tome da Talijani svašta guraju pod to pjenušavo vino. Svako vino loše kvalitete odjednom postane Prossecco... Kod nas se od loših vina rade gemišti, kod njih se stvari miješaju prije nego dospiju u dućan...