mit ili istina

Pomaže li karamelizirani šećer i toplo mlijeko kod upale grla?

Foto: Thinkstock
Pomaže li karamelizirani šećer i toplo mlijeko kod upale grla?
14.01.2014.
u 08:03
Djeluje li zaista i kako, odgovara Giovana Armano, dr. med. spec. pedijatrije, Pedijatrijska ordinacija dr. Armano
Pogledaj originalni članak

Naravno da ne, ali može imati blagotvorno djelovanje jer je osnovni simptom bol i pečenje u grlu. Topli napitak djeluje umirujuće. Sam karamelizirani šećer može dobro djelovati, osobito na kašalj jer potiče iskašljavanje te se preporučuje ne samo pri grlobolji nego i u olakšavanju simptoma kašlja. Na kraju, svi su sirupi protiv kašlja također dosta zaslađeni da ih lakše popijemo.

Mnoge pastile za upaljeno grlo, uz boje i konzervanse, sadržavaju šećer u velikoj količini (postoje i pastile za dijabetičare) uz još neke ljekovite dodatke, primjerice, C-vitamin, eukaliptus, mentu... Karamelizirani šećer ne može škoditi, a katkada smanji simptome. Sve je više onih koji žele prirodni način liječenja.

Poznati su negativni učinci pretjerane uporabe antibiotika, stvaranje visokog stupnja rezistencije, nuspojave te utjecaj na crijevnu floru i metaboliziranje u jetri. Nije uvijek sve moguće izliječiti čajevima, biljnim pripravcima i melemima, ali je sigurno da neke od simptoma možemo uspješno ublažiti bez štetnih nuspojava, bez čekanja ispred ordinacija, a domaći pripravci su i jeftiniji. Jedan od njih je i „špinani šećer“, odnosno karamelizirani šećer koji se pije s čajem ili mlijekom.

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 4.dio

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
09:48 14.01.2014.

pomaže i te kako i meni i svima koje poznajem, a "novinarka" neka se odluči ...- .

DA
damnedam
09:35 14.01.2014.

"Naravno da ne"-----------"Sam karamelizirani šećer može dobro djelovati, osobito na kašalj jer potiče iskašljavanje te se preporučuje ne samo pri grlobolji nego i u olakšavanju simptoma kašlja". Hmmm što je zaključak, da pomaže ili da ne???

AS
asdasfasdg
10:23 14.01.2014.

Funkcija šećera tj karamele u mlijeku je stvaranje zaštitnog sloja na krajnicima kako bi ublažilo upalu.