OBRATITE PAŽNJU

Ovo su alarmi za previsoku vlažnost u domu - ne dopustite da vam ljeto obilježe vlaga i plijesan

Foto: Shutterstock
Vlaga i plijesan
Foto: Shutterstock
Vlaga i plijesan
Foto: Shutterstock
Vlaga i plijesan
Foto: LUNOS
Vlaga i plijesan
08.07.2023.
u 07:45
Optimalna razina vlage je između 40 i 60 posto, a presuh ili prevlažan zrak mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme
Pogledaj originalni članak

S nestrpljenjem smo dočekali sunčane dane nakon dugog kišnog perioda, no vrlo brzo se i prisjetili što sve ljetne vrućine nose sa sobom. Zagušljiv zrak koji se uvlači u svaki kutak doma bez obzira na svakodnevno provjetravanje, prekomjerno znojenje, osjećaj nedostatka vjetra i toliko potrebnog osvježenja samo su neke od boljki najtoplijeg doba godine. Život nam srećom olakšavaju razni klimatizacijski i ventilacijski uređaji, no usprkos njima, i dalje nas ljeti često muči sparina, osjećaj ustajalosti i neugodnih mirisa.

Takvo okruženje upućuje na probleme s vlagom koja je u ljetnom periodu izuzetno visoka jer topli zrak ima sposobnost zadržati veću količinu vodene pare. Osim godišnjih doba, na vlagu utječe i broj osoba te razina aktivnosti u prostoriji. Za potpuni osjećaj ugode u domu, potrebno je voditi računa o temperaturi, ali i o vlažnosti zraka.

Foto: Shutterstock
Vlaga i plijesan

Zašto je važno kontrolirati vlagu

Osim što vlažnost zraka može imati važan učinak na naše zdravlje i dom, njezinim kontroliranjem možemo ostvariti i značajne energetske uštede. Optimalna razina vlage je između 40 i 60 posto, a presuh ili prevlažan zrak mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Suh zrak može pogodovati razvoju astme, bronhitisa, isušivanju kože i dehidraciji tijela, dok povećana vlaga pogoduje razvoju plijesni, grinja i gljivica te podrazumijeva veću potrošnju energije. Neke vrste plijesni razmnožavaju se već iznad 65-70 posto vlage, dok će više od 80 posto vlage sigurno dovesti do stvaranja plijesni kroz određeni vremenski period.

Temperaturu i vlagu u zatvorenom prostoru najbrže ćete provjeriti pomoću higometra namijenjenog isključivo za tu svrhu, no i brojni drugi pokazatelji mogu vam pomoći prepoznati visoku vlažnost u domu. Alarmi na koje trebate obratiti pažnju su loše spavanje, uvele biljke neugodnog mirisa, ljepljiva stakla s kondenzacijskim mrljama, napuknuti zidovi i u konačnici plijesan koja se pojavljuje kao crne, sive ili zelene mrlje. Namnoži li se plijesan u zatvorenom prostoru, može izazvati brojne zdravstvene tegobe kao što su alergijske reakcije, napadaji astme te niz drugih simptoma i bolesti dišnih puteva. Visoka vlažnost također dovodi do toga da imamo osjećaj da su temperature više nego što jesu te da se osjećamo tromo, umorno, iscrpljeno i ošamućeno.

Foto: Shutterstock
Vlaga i plijesan

Savjeti za održavanje optimalne vlažnosti

Mnogo vremena provodimo u zatvorenim prostorima pa je važno da okruženje u našim domovima bude zdravo. Svaki prostor potrebno je redovito prozračivati jer samo svjež zrak ima sposobnost apsorbiranja viška vlage i nečistoća. No moderan način života i nedostatak vremena onemogućuju kvalitetno i svakodnevno provjetravanje prostora, a i nije energetski učinkovito.

Dugoročno rješenje problema vlage i plijesni su ventilacijski sustavi koji omogućuju protok zraka unutar prostorija te automatski održavaju optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. Na domaćem je tržištu u tom segmentu vodeća tvrtka LUNOS koja visokokvalitetnim sustavima osigurava 24 satnu ventilaciju bez otvaranja prozora i tako štede energiju. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, pa ujedno smanjuje račune za struju.

Foto: LUNOS
Vlaga i plijesan

U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to, Lunos ventilacijski sustavi dolaze i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Sustav na taj način automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu i omjer CO2 te tako omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje te stanove ili kuće u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna, bez prašine ili drugih onečišćenja prilikom ugradnje. Uz izuzetno niske operativne troškove, ovaj je sustav najefikasniji način borbe protiv vlage i plijesni, kao i za sprječavanje ulaska prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana, te će vam nesumnjivo osigurati bezbrižno ljeto, ali i ostatak godine.

Za više informacija posjetite LUNOS web stranicu ili nazovite na 01 4816 581.

Sadržaj nastao u sudadnji s LUNOS Hrvatska.

Pogledajte na vecernji.hr