ženska seksualnost

Ovo su najčešći mitovi o ženskom zadovoljstvu: Evo zašto nisu istiniti

Foto: Shutterstock
Foto: Tyre Extinguishers
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
19.04.2024.
u 20:20
Pogledaj originalni članak

Kada je u pitanju seks, posvuda ima dezinformacija, ali nijedno područje nije tako duboko pogrešno shvaćeno kao ženski užitak. Od uobičajenog mita da seks ne bi trebao biti bolan za žene ako ih privlači njihov partner, do ideje da većina žena može doživjeti orgazam samo od vaginalnog snošaja, ima toliko krivih podataka. Sada, najveća studija o ženskim orgazmima do danas nastoji demistificirati ženski užitak, piše Metro. 

Čineći to, istaknuli su neke alarmantne mitove - i istine - u koje još uvijek vjerujemo o seksualnim životima žena, bilo da se odnosi na sigurne seksualne prakse, orgazam ili sliku tijela. Zabrinjavajuće je da još uvijek postoji sram oko ženskog orgazma, s 21% žena u koje vjeruju da je masturbacija sramotna ili pogrešna, dok se 29% osjeća neugodno razgovarati sa svojim partnerom o tome što vole tijekom seksa.

Žene mogu doživjeti orgazam samo od vaginalne penetracije: Velika većina medijskih prikaza scena seksa prikazuje isključivo seks penisa u vagini. Ne samo da se time izostavlja uloga koju seksualne igračke i predigra imaju u krevetu, nego je i netočno. Šokantno, jedna trećina muškaraca (31%) vjeruje da većina žena može doživjeti orgazam samo od vaginalne penetracije. Ali, u stvarnosti, samo 18,4% žena može doživjeti orgazam samo od vaginalne stimulacije: zapravo, većina ili zahtijeva ili preferira stimulaciju klitorisa.

Što više seksa imate, to će vam vagina biti opuštenija: Šokantno, 9% žena vjeruje da što više seksa imate, to će vaša vagina biti opuštenija – prastari mit koji okružuje seks, a koji je trebao biti razotkriven prije mnogo godina. Zapravo, ovo uvjerenje je najprisutnije među ženama u dobi između 18 i 34 godine, kojih 20% vjeruje u to.

'Puno seksa ne uzrokuje da vagina postane trajno opuštena. Vagina je dizajnirana da bude elastična. Može se rastegnuti kako bi se prilagodila porodu,’ objašnjava dr. Claudia Pastides, 'Nakon seksualne aktivnosti vagina se obično vraća u svoju normalnu veličinu i oblik. Porod, starenje i određena medicinska stanja mogu uzrokovati slabljenje mišića dna zdjelice, ali to se može riješiti vježbama - poput Kegelovih’. 

Dlačice na bradavicama nisu normalne: Većina žena je nekom trenutku pokušala obrijati dlake na bradavicama pod tušem. Sasvim je normalno imati dlake na ovom području, ali 6% žena i šokantnih 68,2% muškaraca još uvijek misli da nije. 'Kao i drugi dijelovi tijela, areola (tamno okruglo područje koje okružuje bradavicu) sadrži folikule dlake, koje mogu proizvoditi dlake', otkriva dr. Claudia, 'Količina i debljina mogu varirati i na njih utječu genetika, dob i hormonalne promjene. Sve iznenadne promjene, poput neuobičajenog zadebljanja ili potamnjenja, trebao bi pregledati zdravstveni djelatnik’. 

Metoda prekinutog snošaja je legitiman i siguran oblik kontracepcije: Bez obzira koliko biste željeli da je istina: metoda prekinutog snošaja nije siguran niti je legitiman oblik kontracepcije. Od 41% žena koje koriste kontracepciju, gotovo jedna od 10 (8%) vjeruje da je metoda prekinutog snošaja 90% ili više učinkovita u sprječavanju trudnoće, što ne može biti dalje od istine.

‘Prekinuti  snošaj može biti vrlo teško izvesti savršeno, a istraživanja su otkrila da je s 'uobičajenom uporabom', što znači u stvarnom životu, 80% učinkovito', kaže dr. Claudia, ‘To znači da će obično jedna od pet žena koje koriste ovu metodu kontracepcije zatrudnjeti unutar jedne godine. Druga važna stvar koju treba znati o korištenju ove metode je da ona ne štiti od spolno prenosivih bolesti’. 

Ne možete zatrudnjeti dok dojite: Ovo je još jedno veliko ne-ne: potpuno je moguće zatrudnjeti dok dojite, iako 7% žena vjeruje da ne možete.'Dojenje može potisnuti ovulaciju inhibiranjem otpuštanja određenih hormona. No, kao ni kod svake druge kontracepcijske metode, ne djeluje kod svih', objašnjava dr. Claudia, 'Stopa neuspjeha je mala i iznosi manje od 2%, ali je moguće zatrudnjeti uz dojenje’. 

Isto tako, gotovo jedna od 10 žena (8%) vjeruje da može zatrudnjeti samo ako ima spolni odnos unutar 24 sata od ovulacije. No, kako objašnjava dr. Claudia, 'budući da je jajašce održivo do 24 sata, a spermatozoidi mogu živjeti u ženskom reproduktivnom traktu do pet dana, općenito se smatra da je plodni prozor šest dana svakog ciklusa’.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.