U slast!

Ovo su recepti najboljih kuharica Hrvatske. Zasučite rukave i poližite prste!

Foto: VL
Jela
Foto: VL
Jela
Foto: Thinkstock
tjestenina s gamborima
13.04.2014.
u 12:16
Neke od svojih omiljenih recepata podijelile su s čitateljima Večernjaka
Pogledaj originalni članak

Lidija Kralj, Ana Grgić, Slađana Herman, Ljiljana Bilokapić, Ivana Vukmanić, Mira Zrnić, Vanda Josić, Nikolina Lončar, Marija Lulić, Grozdana Bohorč, Tea Mamut...Sve se okreću svome kraju i autohtonim namirnicama te iz njih crpe najbolje, a u takvoj atmosferi “rađaju” se gastronomske fantazije koje neće iznevjeriti ni najzahtjevnije nepce. Neke od svojih omiljenih recepata podijelile su s čitateljima Večernjaka.

Domaća tjestenina s gamborima

Foto: Thinkstock

Sastojci za 4 osobe: 200 g domaće tjestenine, 300 g očišćenih gambora, 4 rajčice, 1 luk, češnjak, peršin, bosiljak, 1 dl bijelog vina, 1 dl maslinova ulja, sol, papar, malo šećera

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj pouljenoj vodi. Sjeckani luk i češnjak dobro prodinstajte na maslinovu ulju, dodajte začine i ostale sastojke te sjeckanu rajčicu. Potom dodajte meso gambora te sve prokuhajte 10-ak minuta. Na kraju dodajte tjesteninu.

Međimurska gibanica s četiri nadjeva

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: Pixsell

Nadjev 1: 200 g mljevenih oraha, 300 ml mlijeka, 70 g šećera i pola vanilin šećera. Orasi se preliju vrelim mlijekom

Nadjev 2 : 200 g maka, 300 ml mlijeka, 70 g šećera i pola vanilin šećera. Mak se prokuha u mlijeku

Nadjev 3: 500 g jabuka, 70 g šećera, dvije žličice limunova soka i žličica cimeta

Nadjev 4: 500 g sira, 70 g šećera, jedno jaje, pola vanilin šećera

Priprema: Dvije kore za savijače premazane maslacem stavite u posudu za pečenje i na njih ravnomjerno ramažite nadjev s orasima. Na njega položite dvije kore premazane maslacem i nadjev od jabuka, pa opet dvije kore i nadjev od maka, te na kraju dvije kore i nadjev od sira. Na vrh na kraju stavite još dvije kore premazane maslacem i zalivene kiselim vrhnjem. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva.

Fuži s tartufima

Sastojci: 40 dag brašna, 2 jaja, sol, maslac, maslinovo ulje, tartuf

Priprema: Umutite brašno, jaja, dodajte malo vode i prstohvat soli. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini što tanje i narežite na kvadratiće približno 4x4 centimetra. Kvadratićima uzmite jedan kut i savijte ga prema sredini. Tako oblikovane ubacite u posoljenu vodu i kuhajte 15-ak minuta. Kad su fuži kuhani, dodajte dag maslaca, malo maslinova ulja i jednu žlicu sira ribanca te naribajte 2 dag tartufa.

Jelen na baranjski

Sastojci za 4 osobe: 1,2 kg buta od jelena, 400 g mrkve, 100 g dimljene slanine, 400 g luka, 250 g jabuke, senf, papar u zrnu, naranča, peršinov list, sol, 1 dl umaka Worcester, marmelada od šipka,vegeta, šećer, feferoni, lovorov list, mljeveni papar, višnje, brusnice

Priprema: Jelenov but namažite senfom i mljevenim paprom, posolite i našpikajte mrkvom. Ostavite preko noći ili najmanje 2,5 sata. Kad je meso odstajalo, naglo ga prepecite na masnoći. Izvadite ga na suho i na toj masnoći prepecite luk i korjenasto povrće te dolijte vodu i Worcester umak i vratite meso da se kuha u umaku. Dodajte marmeladu, naranču i preostale začine. Kuhano meso izvadite, a umak dodatno prokuhajte da se zgusne i izmiksajte. U gotov umak dodati višnje s sokom od kompota i jednu žličicu džema od brusnice.

Zagorski ječmoto

Sastojci: Ječam, luk, ulje, paprika, tikvice

Priprema: Sitno narežite luk, popirjajte ga na ulju i dodajte papriku narezanu na kockice (može biti crvena ili zelena). Na kraju dodajte i na kockice narezane tikvice, podlijte povrtnim temeljcem, stavite ječam (koji se prije toga namakao u vodi jedan sat) i prijajte tako dugo dok ne omekša. Može se poslužiti kao prilog ili kao glavno bezmesno jelo.

Janjeća koljenica s batatom

Sastojci: Janjeća koljenica od 2 kg, 50 dag korjenastog povrća, 30 dag pelata, 3 dl crnog vina, 1 dl prošeka, 1 kg crvenog batata, 20 dag šparoga, 3 mlade kapule, panceta, sol, papar

Priprema: Janjeće koljenice operite, posolite i nauljite maslinovim uljem. Pecite na temperaturi od 180 do 200˚ C od 45 minuta do jednog sata s obje strane, uz zalijevanje vodom.

Kada je meso napola pečeno, dodajte povrće (mrkvu, celer, peršin, poriluk, crvenu papriku) i papar u zrnu. Vratite u pećnicu i zapecite 15-ak minuta. Dodajte crno vino i pelate, natopite goveđim temeljcem ili vodom, pokrijte aluminijskom folijom te vratite u pećnicu na 30 minuta.

Povrće usitnite štapnim mikserom, protisnite kroz cjedilo, dodajte prošek i reducirajte umak 10-ak minuta. U umak vratite koljenice da malo odstoje. Batat očistite, operite, izdubite, posolite i napunite kremom od šparoga (blanširajte ih u kipućoj vodi te sameljite u multipraktiku uz dodatak mlade kapule, bijelog luka, peršina, soli, papra i žlice milerama).

Batat poklopite ploškom krumpira i pecite s koljenicom 30-ak minuta.

Janjeći kotlet u kori od začinskog bilja, terina od krumpira i mlado povrće

Za koru od začinskog bilja: 3 dag peršina, 3 grančice timijana, 5 dag maslaca, 5 dag krušnih mrvica, sol, papar

U sitno sjeckani peršin i timijan umiješati ostale sastojke.

Kotleti: 1 kg janjećih kotleta zapeči na tavi, posoliti, popapriti, prekriti pripremljenom korom i peći 12 minuta u predhodno zagrijanoj pećnici na 185C.

Za terinu od krumpira: 2 kg krumpira, 2 jaja, 100 dag maslaca, sol, papar Krumpir oguliti i polovicu narezati na ploške, blanširati u zasoljenoj vodi, ocijediti i ohladiti. Ostatak narezati na kocke, skuhati do kraja u slanoj vodi, procijediti i protisnuti u pire. Kada se pohladi dodati jaja, pola maslaca i papar. U pleh staviti papir za pečenje, posložiti dio ploškica krumpira, premazati pireom, ponovno ploškice, pa pire i tako dok sve ne potrošite. Premažite ostatkom maslaca i pecite pola sata na 175 C.

Mlado povrće: Upotrijebite povrće po vlastitom izboru, operite ga i očistite. Potom skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i prije posluživanja sotirajte na maslacu.

Umak od gorušice

Sastojci: 1 kg janjećih kostiju, pola vezice zeleni (mrkva, peršin, pastrnjak), četvrtina korijena celera, 1 glavica luka, 50 g maslaca, list lovora, papar u zrnu, 30 g koncentrata od rajčica, 2 l vode, sol, 1 žlica gorušice

Priprema: Kosti operite i nasijecite na komade. Mrkvu, peršin, pasrtnjak, celer i luk očistite i narežite na listiće. U pleh stavite maslac, poredajte kosti, narezanu zelen, celer, luk, papar i lovor. Posolite i dobro izmiješajte. Pecite u pećnici na tihoj vatri sve dok kosti ne dobiju svjetložutu boju. Na kraju umiješajte koncentrat od rajčica. Pečene kosti izvadite rešetkastom žlicom, stavite ih u lonac, dolijte vodu i kuhajte na tihoj vatri, juha (fond) treba iskuhati na pola. Juhu procijedite nekoliko puta i nastavite s kuhanjem sve dok u posudi ne ostane samo 2 dl tekućine.

Dodajte gorušicu i kratko prokuhajte.

Karamel GANACHE

Sastojci: 200 g mliječne čokolade, 200 g tamne čokolade (70 posto kakaa), 540 g vrhnja, 134 g maslaca sobne temperature, 3,5 g soli, 284 g šećera

Priprema: Zakuhajte vrhnje. Karamelizirajte šećer tako da dobro zagrijete malo veći lonac i postupno usipate šećer. Kada se karamelizirani šećer počne pjeniti, ugasite vatru i polako miješajući pjenjačom ulijevajte vrhnje. Kuhajte karamel do 110 Celzijevih stupnjeva te na ledu ohladite do 70 stupnjeva. Prelijte preko čokolade i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte maslac i sol i sve zajedno još jednom izmiksajte. Ulijte u plitki četvrtasti kalup koji ste prethodno obložili prozirnom folijom. Ostavite nekoliko sati u frižideru da se stisne.

Petit beurre

Sastojci: 250 g maslaca sobne temperature, 125 g šećera, 290 g brašna, 41 g gustina, 5 g soli

Priprema: Miksajte maslac sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte sol, brašno i gustin i samo lagano umiješajte dok se sve ne poveže. Formirajte u blokove i stavite u frižider na nekoliko sati, a ostatak možete zamrznuti za kasnije. Nakon što se tijesto stisnulo u frižideru, razmrvite ga i stavite peći na 180 stupnjeva oko 15 min.

Žele od naranče

Sastojci: 200 g soka od naranče, 4 g želatine u listićima, 1 g agar agara, 10 g šećera

Priprema: Namočite želatinu u hladnoj vodi. Stavite u lončić sok, dodajte agar pomiješan sa šećerom i pustite da zakuha. Kuhajte minutu i dodajte želatinu. Ulijte u što plići kalup kako biste dobili tanak sloj želea.

Za serviranje: Istucite 2 dcl vrhnja za šlag s 20 g šećera. Povucite liniju na tanjuru i položite komad ganachea. Pospite kakaom, keksom Petit beurre,
roza paprom, hrskavim čokoladnim kuglicama te položite komadić želea.

Kisela juha s trajbanim jajima

Sastojci: 4 jaja, 2 žlice glatkog brašna, 100 ml vinskog octa, 1,2 l vode u kojoj se kuhala šunka ili kobasica

Priprema: U vodu u kojoj se kuhalo suho meso, miješajući umutite brašno izrađeno s vinskim octom. Brašno se umuti s vinskim octom u glatku smjesu
koja se potom uz miješanje ukuha u vodu u kojoj se kuhalo meso. Kad ta smjesa prokuha, uz stalno miješanje dodajte razmućena jaja. Kada se jaja
ugrušaju, juha je gotova.

Gulaš od šumskih gljiva

Sastojci: 100 ml ulja, 200 g luka, 150 g mrkve, 50 g korijena celera, 50 g korijena peršina, 800 g šumskih gljiva (vrganja, lisičarki, truba, smrčka), 400 g krumpira, sol, papar, mažuran, sok od jednog limuna, žličica crvene, mljevene slatke paprike

Priprema: Na ugrijanom ulju popecite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno narezanu mrkvu, korijen celera i peršina i pirjajte na laganoj vatri dok povrće na pola ne omekša. Nakon toga dodajte gljive narezane na različite komade i krumpir narezan na manje kockice. Začinite solju, paprom i mažuranom, pospite crvenom mljevenom paprikom pa zajedno pirjajte na laganoj vatri podlijevajući vodom dok svi sastojci ne omekšaju. Potkraj kuhanja ulijte sok od jednog limuna.

Pečena raca s nabujkom od hajdine kaše

Foto: VL

Sastojci: patka od 2,5 kg, 2 jabuke, 1 crveni luk, klinčić, 1 žlica meda, 1 dcl ulja ili masti, sol

Za nabujak: 20 dag hajdine kaše, 4 jaja, 2 žlice brašna, 2 žlice krušnih mrvica, 10 dag maslaca, 10 dag sira, sol, papar

Priprema: Da bi meso patke bilo ukusnije, patku posolite dan ranije. Prije pečenja napunite je jabukama nasjeckanima na kockice i lukom, začinite pa pecite 1,5 do 2 sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pred kraj pečenja premažite je medom da dobije sjaj. Za nabujak hejdinu kašu skuhajte u slanoj vodi.

Ohladite i dodajte žumanca, omekšali maslac, brašno i krušne mrvice. Začinite i na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesom punite kalupe, u sredinu stavite štapić sira i pecite 20 do 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kako biste lakše istresli nabujak iz kalupa, pecite ga u vodenoj kupelji, odnosno kalupe stavite u prikladnu posudu u koju ste dodali malo vode. Pečenu racu poslužite s nabujkom od hajdine kaše i umakom od šipka. Za umak od šipka na laganoj vatri otopite 15 dag marmelade, dodajte sok 2 naranče i 1 limuna, papar, čajnu žličicu senfa i na kraju 1 dcl prošeka ili slatkog bijelog vina.

>>One su majstorice koje su osvojile (muški) svijet kulinarstva

CIMERFRAJ SE RJEŠAVA RENTIJERA

Je li konačno odzvonilo rentijerima u turizmu? Privatni smještaj od Nove godine na udaru pet novih zakona

Turističko iznajmljivanje odavno je preraslo socijalnu kategoriju i pretvorilo se u rentijerstvo od kojeg se lijepo živjelo, a vlasti su prve korake počele poduzimati tek kad je to dovelo do pucanja infrastrukture u turističkim mjestima, pada kvalitete i smanjenja broja turista, upozoravaju i turistički stručnjaci dr. Sanja Čižmar i Branko Bogunović

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.