Mađarica je jedan od kolača bez kojih je zbilja teško zamisliti blagdane, ali i svako važnije obiteljsko okupljanje, od rođendana do krstitki i vjenčanja. Za dobru mađaricu treba strpljenja i vještine, ali nagrada na kraju je kolač koji se topi u ustima i na koji baš nitko ne može ostati imun.
SASTOJCI:
Kore
250 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
200 g slatkog ili kiselog vrhnja
prašak za pecivo
vanilin šećer
700-800 g brašna (pola oštro, pola glatko)
Fila -
1 litra + 1 dl mlijeka
pola kutije kakaa
6 vrhom punih žlica brašna
12-13 žlica šećera
100 g maslaca
Glazura
20 dag čokolade za kuhanje
90 g maslaca
PRIPREMA:
U zdjelu u kojoj smo narezali maslac na šnite dodati šećer, jaja, vrhnje, prosijati prašak za pecivo kroz sito, staviti malo vanilin šećera te postepeno ubacivati brašno. Količina je okvirna jer ovisi o tome kakva masnoća se koristi, kolika su jaja i kakvo je vrhnje, pa brašno treba prestati dodavati kad se dobije glatka kugla tijesta. Staviti ga u frižider na sat vremena da se stisne i da je lakše za razvlačenje. Nakon tog vremena, podijeliti tijesto na šest jednakih dijelova i razvlačiti ga na pobrašnanom stolnjaku. Valjkom valjati da bude skroz tanko, oko dva milimetra, na veličinu protvana u kojem će se peći. Peći na vanjskoj strani pleha koji treba prethodno premazati maslacem ili uljem, i to na 190°C pet do deset minuta, ovisno o pećnici. Kora ne smije izgoriti, mora biti fino pečena, ali da ostane bijela. Kad su kore ispečene, početi pripremati nadjev - prvo odvojiti malo mlijeka koliko je potrebno da se u njemu razmuti šećer, brašno i kakao. Ostatak mlijeka staviti u lonac na vatru. I prije nego mlijeko zakuha, dodati razmućeno brašno i kakao, cijelo vrijeme miješati pjenjačom dok se ne zgusne, potrebno je nekoliko minuta. Skinuti s vatre i u još vruću kremu dodati maslac. Glazuru napraviti tako da se čokolada otopi s maslacem. Mađarica se slaže tako da na dno ide kora, potom krema, pa kora, pa krema i tako dok se kore ne potroše, a po vrhu se prelije glazura. Pravilo je da kore i krema moraju biti jednake debljine. Prilikom rezanja potrebno je dobiti identične komade pravokutnog oblika, pa mnogima služi ravnalo, koje lagano prislone na kolač kako bi rez bio ravan. Reže se tankim skalpelom.
Sadržaj omogućio HTZ