TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Medvjeđe šape

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Ovog adventa probajte: Medvjeđe šape
04.12.2019.
u 22:00
Prhki kolač koji može i stajati više dana, ako se u međuvremenu ne pojede
Pogledaj originalni članak

Medvjeđe šape su jedan od starinskih kolača koji se nije puno mijenjao s godinama, a svi mu se vesele. Obvezni svadbeni kolač također je prikladan i za blagdanske objede, a miris vrućih šapa posipanih šećerom privući će sve oko stola.

SASTOJCI:

450 g brašna

210 g oraha

200 g šećera

200 g svinjske masti

2 jaja

šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:
Ime su dobile po tradicionalnim modlicama u kojima se pripremaju i koje podsjećaju na medvjeđu šapu. Pomiješati brašno, šećer, jaja, mast i mljevene orahe te umijesiti glatko tijesto. Smjesa se može mijesiti rukama ili najprije mikserom pa završiti rukama. Tijesto je gotovo kad se više ne lijepi, a ne smije biti ni pretvrdo. Treba ga staviti u hladnjak na pola sata da se stisne. Za to vrijeme kalupe za šape namazati mašću i posipati brašnom. Kalupe puniti tijestom koje smo izvadili iz hladnjaka, peći u pećnici oko pola sata na 170 stupnjeva. Šape izvaditi iz kalupa dok su još vruće. Posipati ih šećerom u prahu tek kad se ohlade.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr