Ušećerene bademe ne morate kupovati u trgovinama delicija, možete ih lako napraviti sami doma. Ova fina grickalica može poslužiti i kao simbolični božićni poklon dragim osobama, a obično se služi uz čašu prošeka.
SASTOJCI:
20 dag badema
20 dag šećera
1 vanilin šećer
1 dl vode
po želji žlica ruma i žličica cimeta
PRIPREMA:
Bruštulani menduli, kako ih zovu na obali, uvijek su se posluživali kad su slavlja, i to uz čašicu prošeka. Priprema je jednostavna, a recept ima tek nekoliko sastojaka. Baza su bademi, šećer i voda, a neki znaju staviti i malo vanilin šećera, ruma ili cimeta u prahu. Rade se u širokom loncu ili tavi na najjačoj vatri. Sve skupa stavi se u lonac i kad se sastojci počinju topiti i međusobno prožimati, potrebno je početi miješati kuhačom. Miješa se sve dok ne ishlapi sva tekućina i smjesa postane gusta. Kad su bademi u potpunosti omotani u karamel, sklanja se s vatre i miješa se još nekoliko minuta kako se ne bi zalijepili jedan za drugog. Bademi se potom slože odvojeno na lim ili papir za pečenje i puste se hladiti.
Sadržaj omogućio HTZ