PROMO

OXBO restoran hotela DoubleTree by Hilton na novom jelovniku nudi najbolje odreske govedine na svijetu – A5 Wagyu

Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
Foto: DoubleTree by Hilton
OXBO restoran
17.12.2021.
u 14:30
Marinko Topalović novi je executive chef Hiltonovih restorana u Zagrebu, a nakon što je više od godine dana proučavao japansku govedinu, Wagyu je dodao na novi jelovnik OXBO restorana!
Pogledaj originalni članak

Prije svega vas želimo upoznati s nekoliko činjenica vezanih za wagyu govedinu. Ovaj odrezak ima izvrstan, izrazito “mesni” okus, a većina wagyua koji se izvozi pažljivo se bira i proizvodi po visokim kriterijima kvalitete koja se strogo kontrolira. I najvažnije, nijedna druga govedina nema omjer i raspored intermuskularne masnoće kao wagyu. To je paukova mreža tankih linija i točkica svilene bijele masnoće, koja je u svakom dijelu skoro ista, od koje meso izgleda ružičasto i kremasto, a kad se ispeče ima teksturu baršuna i putra.

U OXBO restoranu odlučili su se za najkvalitetniji Wagyu, onaj s oznakom A5 (odnosi se na raspored i omjer intermuskularne masnoće te oblik i veličinu odreska) ali sva teorija je manje važna jer kad probate Wagyu sve će biti mnogo jasnije.

Marinko Topalović novi je cluster executive chef Hiltonovih restorana u Zagrebu, a novi jelovnik OXBO restorana stvarao je u suradnji sa svojim cijelim timom. Marinku je trebalo više od godinu dana da upozna i razumije japansku govedinu, odustao je od klasičnog pristupa stejkovima koji jednostavno ne funkcionira kod crne japanske govedine koja ne podnosi previsoku temperaturu. Wagyu se peče na nižoj temperaturi tek toliko da meso zacvrči, da izazovete Maillardovu reakciju pa se priprema u tavi.

Foto: DoubleTree by Hilton
Wagyu ramstek A5

Osnovna chefova ideja je upoznati sve koji to žele s okusom wagyu odreska ali u malim zalogajima gdje se tanko narezani sirovi wagyu servira na vrućem jastučiću bezkvasnog svježe pečenog tijesta na kojem se masnoće govedine rastope pa se osjeti sva tekstura i kakvoća mesa. Wagyu se može naručiti u 3 varijante, osim carpaccia možete naručiti wagyu na flat breadu kao i wagyu ramstek A5 s prilozima.

Foto: DoubleTree by Hilton
Srneći gulaš

Za one koji nisu veliki obožavatelji stejkova, neka obavezno probaju još neke novitete na karti; odlične skradinske torteline inspirirane skradinskim rižotom i fenomenalan srneći gulaš s knedlama. Za predjelo preporučamo Yorkshire pudding crab roll, nećemo otkrivati sve sastojke ali ovo jelo prepuno je iznenađenja. Za ljubitelje sirove hrane tuna tartar s avokadom i wasabiem pravo je otkriće i odličan uvod za glavno jelo.

Foto: DoubleTree by Hilton
Juha Od kamena

Juhe su posebna priča ali izdvojit ćemo samo dvije: gustu juhu od cikle i bistru riblju juhu „Od kamena“. Predložit ćemo još neka jela s nove karte koja obavezno trebate probati: Tagliata ramsteka s lardom na rižotu, pirjani juneći obrazi, file lososa na kremi od hrena i jabuke, turnedo rossini pisanica.

Foto: DoubleTree by Hilton
Kruška bijele čokolade

Posebna zvijezda na predstavljanju nove OXBO karte je ambiciozni i izuzetno talentirani pastry chef Max Todorov, čarobnjak za deserte… Njegov desert kruška bijele čokolade umalo je nadmašila Maxov specijalitet čokoladnu sferu s pistacijama, a profiteroli s kremom od buče i sladoledom od cikle su nova razina prezentacije slastica i balansa okusa s odmakom od klasičnog slastičarskog main streama.

OXBO restoran
Hotel DoubleTree by Hilton
Ulica grada Vukovara 269a, Zagreb

STRAVIČAN ZLOČIN

Majka učenice koja je bila u razredu za vrijeme napada ispričala detalje: Uletio u razred, djeca su se sakrila ispod klupa

Dječak koji je zadnji ostao u razredu je preminuo, a drugi dječak je ozlijeđen i prevezen u KBC Rebro. Bogović je ispričala kako njena djevojčica teško razgovara o napadu. "Trebalo je vremena da ona uopće poveže događaj. Iz svega se moglo saznati da je vidjela napadača, da je vidjela krv, da je vidjela napad na učiteljicu, nije vidjela nož" rekla je majka djevojčice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr