REAGIRAJTE NA VRIJEME

Ozbiljan problem kojeg često zanemarujemo, a nerijetko dovodi do gubitka vida

Ozbiljan problem kojeg često zanemarujemo, a nerijetko dovodi do gubitka vida
09.10.2024.
u 13:02
Kako se liječi dijabetička retinopatija čitajte u prilogu, 100 savjeta za bolji vid, koji vam darujemo u petak 11. listopada uz Večernji.
Pogledaj originalni članak

Dijabetes mellitus, ili šećerna bolest, kronična je bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Osobe koje boluju od šećerne bolesti moraju mijenjati svoje životne navike, prehranu i tjelesnu aktivnost kako bi održale dobru kvalitetu života i što dulje odgodile komplikacije bolesti, koje često zahvaćaju i oči. 

Dijabetes je vodeći uzrok sljepoće i lošeg vida radno sposobne populacije u svijetu. Zato je važno da osobe s dijabetesom redovito posjećuju oftalmologa, preporučuje se barem jednom godišnje, kako bi pratili stanje oka i vida, a u slučaju dijabetičke retinopatije pregledi se obavljaju češće. Dijabetičko oko sklonije je različitim upalama i degenerativnim procesima, uključujući raniju pojavu sive mrene (katarakte) te povećani rizik od glaukoma koji može oštetiti vidni živac.

Najvažnija komplikacija dijabetesa na oku je dijabetička retinopatija, bolest mrežnice koja nastaje zbog oštećenja krvnih žila uzrokovanih povišenom razinom šećera u krvi. Simptomi uključuju slabiji vid, nagle promjene vida, plutajuće čestice u vidnom polju te bol u oku. 

Ako se ne liječi, retinopatija može dovesti do krvarenja unutar oka i ozbiljnih oštećenja vidne funkcije. Liječenje dijabetičke retinopatije obuhvaća intravitrealne injekcije lijekova iz grupe anti-VEGF, a u nekim slučajevima i laserom ili operacijom (vitrektomijom), ovisno o stupnju oštećenja. Rano liječenje može spriječiti daljnje komplikacije i stabilizirati vid, čime se poboljšava kvaliteta života oboljelih.

Kako se liječi dijabetička retinopatija čitajte u prilogu, 100 savjeta za bolji vid, koji vam darujemo u petak 11. listopada uz Večernji list. U prilogu čitajte i kako se riješiti starosne dalekovidnosti uz revolucionarnu Presbyond tehnologiju, koji su uzroci i simptomi sive mrene i kako se liječi.

Besplatni prilog potražite na svim kioscima! 

Pogledajte na vecernji.hr