bogat jesenski program

Pečeni vol, janjetina, kesteni na dagarama... Počeli su festivali koji slave Sisačko-moslavačku županiju!

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija
07.10.2024.
u 16:00
Jesen donosi bogatstvo okusa i aroma, a Sisačko-moslavačka županija poziva vas na uživanje u vinskim cestama, autohtonim sortama vina i tradicionalnim manifestacijama poput Kestenijade.
Pogledaj originalni članak

Kada krenete istraživati Sisačko-moslavačku županiju, dočekat će vas ljepote netaknutih prirodnih krajolika, poput Parka Prirode Lonjsko polje ili Moslavačke gore, ali i tragovi prošlosti – drevne utvrde, pavlinski samostani i stari gradovi još iz rimskih vremena. Ceste, koje prolaze sisačko-moslavačkim pitoresknim mjestima nisu zagušene prometom, a ljubiteljima biciklizma na izbor je više od 300 km tematskih biciklističkih staza i ruta - vinska, naftna i srednjovjekovna.

Raznolika kulturna ponuda, tradicionalno autohtono jelo “šaran na rašljama”, i vrhunska vina, poput škrleta, dovoljan su razlog da se uputite u istraživanje Moslavačke vinske ceste, ili da posjetite Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici te Festival kestena u Petrinji.


Moslavina je poznata po škrletu koji ima i svoju ulicu

Još u davna, antička vremena, oduševljeni ljepotom pitomih moslavačkih obronaka i prekrasnim vidicima, rimski su zapovjednici u čast svoga cara Klaudija ovome gorju nadjenuli naziv Mons Claudius. Kako kazuje legenda, slavenski su doseljenici ovaj latinski naziv prilagodili svome jeziku, ali i brežuljcima na kojima su Rimljani zasadili vinovu lozu, pa je tako nastala Moslavina koja u svome imenu sadrži riječ “vina” (Mo-sla-vina).

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija

I tako, ovaj kraj, koji se proteže od Popovače preko Volodera pa sve do Kutine i okolice, njegovao je tradiciju vinogradarstva, a brojne vinarije, kleti i seoska gospodarstava postali su eno-gastro atrakcija – Moslavačka vinska cesta. Upravo škrlet, autohtona vrsta grožđa, koja ne uspijeva nigdje osim na moslavačkim obroncima, razlikuje Moslavinu od drugih vinskih područja. “Ovnek žuti”, “škrlet tusti”, “škrtec”, “vinek žuti”, “ovinek slatki”, “osukač”, “maslec”, “žutak”, “kanigl grünner”, sve su to lokalni nazivi za škrlet, grožđe čije zrele bobice imaju ljubičaste (skarlatne) točkice i daju osebujno vino nježne arome i izraženog bouqueta. I dok neki kažu kako je ova sorta ime dobila prema njemačkoj riječi “scharlach” za dječju bolest s crvenim osipom, drugi pak tvrde da je autentičniji stari naziv “ovnek žuti” koji opisuje oblik grozda, koji je nalik ovnovoj glavi.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija

I Moslavačka vinska cesta ne znači da na glavnoj cesti možete upoznati sve lokalne vinarije, čar je upravo u putovima koji se protežu južnim padinama Moslavačke gore i vode vas u čudesne klijeti i vinske podrume u kojima se skrivaju prava vinska čuda. Putovi su nazvani po sortama vinove loze, a počasno mjesto, naravno, pripada izvornim sortama moslavcu i škrletu.


Bogata gastro ponuda

Ponuda tradicionalnih specijaliteta po lokalnim OPG-ovima i restoranima doista je bogata. Ovo je regija koja u svome “loncu” kombinira kulinarske utjecaje cijele kontinentalne Hrvatske, kao i Austrije, Mađarske, Češke, Italije i Francuske te BiH i Srbije. Jela koja su nastajala u „kuvarnama“ seoskih žena odraz su njihovih kulinarskih umijeća u svakodnevnoj pripremi namirnica uzgojenih u dvorištu, ubranih ili ulovljenih u šumama i rijekama.

Ipak, tradicionalna prehrana nekako je najviše bila vezana uz brašno i kruh. Jer, kao i u ostalim kontinentalnim dijelovima Hrvatske, mesa je bilo u tragovima. Svakodnevni kruh pekao se od kukuruznog, ječmenog i raženog brašna ili od proje, a samo za svečane kruhove koristilo se pšenično brašno.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija

Posna juha, juha od buče, varivo od kisele repe, krpice sa zeljem, vanjkuši sa špekom, krvavice sa zeljem, trganci s vrhnjem, bijeli žganci, posavski odrezak, posavski lonac, knedle s kestenom… samo su neka od autohtonih jela koja možete okusiti u ponudi restorana diljem Sisačko-moslavačke županije. Gastro doživljaj koji nikako ne smijete propustiti, a odlično se sljubljuje s već spomenutim škrletom, autohtono je jelo šaran na rašljama.


Plodna jesen i brojna događanja

Ako ste propustili Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici, ne brinite. Skoknite to Petrinje na Festival kestena koji se ove godine održava od 12. do 13. listopada. Za one koji vole šetnju šumom i planinarenje, prvi dan manifestacije očekuje vas Planinarska kestenijada na Hrastovačkoj gori i penjanje stazom dugom 9 km, a potom ispred Planinarskog doma Matija Filjak zabavljat će vas Glory days revival band. Također, imat ćete prilike sudjelovati u rekreativnom sadržaju uz sportske animatore i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi s posebnim naglaskom na pečene kestene i kolače od kestena. Oni pak koji bi se radije zabavili u gradskom okruženju, drugi dan Kestenijade kao stvoren je za njih. Na Strossmayerovom šetalištu bit će organiziran Festival igračaka, a posjetitelji će moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, pečenim kestenima, kolačima od kestena, ponudi domaćih proizvoda i suvenira, ali i raznolikom glazbenom programu.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
Sisačko-moslavačka županija

Lukovo u Novskoj i ove će jeseni donijeti najveći kirvaj s daškom prošlosti pa u svojim kalendarima zabilježite 16. do 20. listopada. Uz bogat glazbeni program, koji je okupio najveća imena hrvatske zabavne scene, kao što su Petar Grašo, Matija Cvek, Mladen Grdović i Dalmatino, kroz razne sadržaje imat ćete prilike vidjeti mini Novsku iz prošlosti. Tako, u starom parku možete se provozati starinskom kočijom, zaigrati pikado, učestvovati na šahovskom turniru i posjetiti Muški i Ženski plac. Naravno, bez dobrog zalogaja i kapljice se ne može pa budite sigurni da vas Novljani neće ostaviti žedne i gladne te da su pripremili bogatu ugostiteljsku ponudu. Da biste se potpuno mogli opustiti i ne brinuti o vožnji u vlastitu auromobilu, za Novsku je organiziran autobus iz Zagreba i vlak iz Vinkovaca.

I više nego dovoljno razloga da ove jeseni posjetite Sisačko-moslavačku županiju, zar ne?

Sadržaj nastao u suradnji s TZ Sisačko-moslavačke županije

logo

Pogledajte na vecernji.hr