U kućnoj radinosti može se lako ispeći kruh koji je i do 50 posto jeftiniji od onoga koji kupujete. Kupite li brašno od 5 kilograma, tada ćete pola kilograma, koliko treba za jednu štrucu od 750 grama, platiti 1,7 kuna, a veće pakiranje kvasca također je presudno za veliku razliku u cijeni. Kupite li pakiranje od 500 grama, sedam grama potrebno za recept ispast će 50 lipa. Malo ulja i prstohvat soli koje idu u recept predstavljaju zanemarivu vrijednost, no kada se sve zbroji, kruh kod kuće, pečete li ga iza 22 sata, kad je struja jeftinija, koštao bi oko tri kune. Čak i da pećnicu koristite za dana, kad je tarifa skuplja, koštao bi 4 kn, što je opet za dvije kune jeftinije od prosječne cijene kruha u dućanu. A kruh se lako zamijesi navečer i stavi ujutro peći. Osim toga, ono kruha što se ne pojede, može se iskoristiti. Evo primjera što se sve može napraviti sa starim kruhom:
Krušne mrvice – stari kruh izrežite na šnite i ostavite da se potpuno osuši. Potom ga usitnite u sjeckalici ili šnite stavite u vrećicu i preko nje nekoliko puta pređite valjkom za tijesto. Mrvice koristite za pohanje.
Pohani kruh, prženice – kruh narežete na šnite, umačite u mlijeko (1 dl) i razmućeno jaje te pržite na tavi. Postoji u slanoj (posuta solju i začinima) i u slatkoj varijanti (posuta šećerom ili premazana pekmezom).
Krutoni ili hruskavci – Kruh se izreže na sitne kockice i pomiješa s origanom, češnjakom, peršinom, crvenom paprikom, maslinovim uljem i soli. Krutoni se peku na 180 stupnjeva oko 10 minuta, dok kruh ne dobije zlatnožutu boju. Stavljaju se u juhe.
Domaća rolada od kruha – Stari kruh narežite na kocke, dodajte sol, papar i sitno rezani špek. Prelijte s malo vrućeg mlijeka i smjesu zamotajte u roladu. Omotajte u čistu bijelu pamučnu krpu i kuhajte u loncu vrele vode 20-ak minuta.
Bosanska popara – Za recept koje su radile starije generacije osnovne su namirnice stari kruh, maslac (mast) i voda. Ima raznih varijanti kako se priprema popara, no evo jedne: u manjoj posudi staviti vodu (od 1,5 do 2 dl), mast (1 žlica) i sol pa ostaviti da poključa. Dodati kruh (100 grama) i miješati oko 5-10 sekundi dok kruh ne popije tečnost. Ako vam treba još tečnosti, dolijte još vrele vode, ali vodite računa da popara nije vodena. Sklonite sa štednjaka i dodajte krupnije komade mrvljenog sira. Poslužite dok je vrelo. Najbolje je koristiti suhi kruh koji je sušen na zraku i to uglavnom koricu koju ste izlomili na krupnije komade.
Desert od kruha – Kruh narezati na šnite ili kockice. Posebno pomiješati mlijeko jaja, šećer, vanilin šećer, malo ruma i cimeta, ribanu koricu limuna, naribane jabuke, grožđice. Potom u protvan složiti red kruha i preliti s pola smjese pa jednako i drugi red. Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Ovaj kolač možete napraviti i bez jabuka. Primjerice, između dva reda kruha staviti pekmez ili neko drugo voće.
Lovačke knedle – Izrezati kruh (500 grama) na kockice i popržiti ga s kockicama slanine (150 grama). Popržiti sitno sjeckani luk (1 glavicu) na masti ili ulju. Od 2,5 dl mlijeka, 2 jaja, 100 g brašna te malo soli napraviti tijesto. Pomiješati s kockicama kruha, slanine i lukom te dodati sjeckani peršin te ostaviti da odstoji pola sata. Mokrom rukom oblikovati knedle veličine jabuke i kuhati u kipućoj vodi desetak minuta.
>>Ovo je recept za peciva s čokoladom i bademima koji morate isprobati
Da je sve jeftino kao kruh bilo bi dobro! Kruh u HR nije skup!