izazovi koji su pred nama

Pet stvari koje morate znati o ekološkoj proizvodnji

Foto: PR FOTO
eko-dm
Foto: PR FOTO
eko-dm
Foto: PR FOTO
eko-dm
16.02.2016.
u 10:48
Pogledaj originalni članak
  1. U Hrvatskoj postoji više od 2.000 ekoloških proizvođača
  2. Svi djelatnici koji sudjeluju u proizvodnji ekološkog uzgoja moraju prolaziti kontrole najmanje jednom godišnje
  3. EU zakonodavstvo osigurava da 'organsko' znači isto za potrošače i proizvođače diljem EU
  4. Ekološki uzgoj znači da je vrijeme i udaljenost od farme do vaše kuhinje uvelike smanjena
  5. Ekološki uzgoj primjenjuje visoke standarde za dobrobit životinja koji uključuju održavanje zdravlja životinja poticanjem prirodne imunološke obrane životinja

Zdravlje je preduvjet gospodarskog i društvenog razvoja, a hrana koju jedemo i način na koji proizvodi ključni su za naše zdravlje. Jedan od glavnih izazova 21. stoljeća je kako održati zemljine resurse na prihvatljivoj razini, a pritom proizvoditi količinu hrane dovoljnu za prehranu rastuće svjetske populacije.

Kako bismo nahranili dodatne 2 milijarde ljudi na Zemlji do 2050. godine, morat ćemo proizvoditi što više hrane sa što manje sredstava. Ekološka proizvodnja pomoći će nam pri suočavanju s izazovima koji su pred svima nama jer osigurava najmanji mogući utjecaj na tlo i vode korištenjem prirodnih gnojiva i izbjegavanjem pesticida, pri tom pazeći na održavanje biološke raznolikosti.

Prvi korak koji možete napraviti jest informirati se o svojim pravima i o proizvodima koje kupujete, a saznajte više o ekološkom na stranicama Europske komisije.

Potom upoznajte neke od 2.000 hrvatskih ekoloških proizvođača, otkrijte njihove proizvode i odabirom ekološke opcije im pomozite da očuvaju ravnotežu u našem ekosustavu.

Foto: PR FOTO

Proizvodi najboljeg mladog hrvatskog poduzetnika Ivana Veselića

Pogledajte na vecernji.hr