SVE U ZNAKU KOPRIVE

Pivo, i to ne bilo kakvo već toplo, zeleno i - od koprive

Foto: tz koprivnica
koprivnica
Foto: tz koprivnica
koprivnica
Foto: tz koprivnica
koprivnica
Foto: tz koprivnica
koprivnica
30.08.2013.
u 20:00
Koprivnica u renesansnom izdanju s tisuću kostimiranih sudionika ove godine uvodi nova pravila - nema plastike, stiropora ni najlona! Sve je drveno, keramičko i domaće ...
Pogledaj originalni članak

        Srednjevjekovni vitezovi, mužikaši, plesči, lakrdijaši, zanatlije, gutači vatre, žongleri ... A tek hrana, same polsatice od kopuna i fazana u medu, jabuka ‘špikanih’ klinčićima, veprovog hrpta u kosanoj masti, bademovog mlijeka, medovine i ..toplog piva od koprive - sve to čeka posjetitelje Renesansnog festivala u Koprivnici koji je jučer otvoren. Srednjevjekovnih jela spravljaju se pod vedrim nebom po izvornim receptima iz prohujalih vremena, a o njima brine glavnom i bradom Kraljevski kuhar - Zlatko Sedlanić, okrunjen u Mađarskoj na međunarodnom natjecanju, a titulu ponosno nosi od 1999. godine. Ddelicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari. 

Renesansni festival i ove godine ima svoju središnju temu, a to je- pivarstvo. Posjetitelji će vidjeti proizvodnju pive na srednjovjekovni način. Koristiti će se alati i rekviziti karakteristični za spomenuto razdoblje te će se po drevnoj koprivničkoj recepturi proizvoditi pivo od koprive. Dakako, i kušati će se magični eliksir od hmelja i koprive. Po prvi put Renesansni festival uvodi i jednu zabrnu, a to je - korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u 5 dana održavanja bio što autentičniji i identičniji. - Nije to bio nimalo lak zadatak jer smo morali izraditi nekoliko tisuća keramičkih reljefnih krigli koje će posjetitelji koristiti i kupiti za simboličnu cijenu - poručuju organizatori, TZ Koprivnice. Četverodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo 50-tak tisuća posjetitelja, a ove godine biti će ih još i više, nadaju se.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.