ONLINE PLAĆANJE

Plaćanje karticama na internetu

Foto: Thinkstock
Plaćanje karticama na internetu
07.09.2015.
u 13:00
Mirno i sigurno možete plaćati na internetu Maestro, MasterCard i Visa karticama jer je Zagrebačka banka uvela najviše sigurnosne standarde koje su propisale vodeće kartične kuće MasterCard Worldwide i Visa International.
Pogledaj originalni članak

MasterCard Worldwide i Visa International primjenjuju isti sigurnosni standard, 3-D Secure, ali pritom se koriste različitim nazivima: MasterCard SecureCode, odnosno Verified by Visa. Za plaćanje Maestro karticom na internetu potreban vam je token kako biste jednokratnom lozinkom potvrdili svoj identitet. 

Što je PayPal? 

To je servis elektroničkog plaćanja popularan među studentima. Svoj online račun na PayPalu možete otvoriti besplatno i putem njega kupovati online ili prebacivati novac. Ne morate uvijek iznova ostavljati broj svoje kartice u različitim web-trgovinama jer su već svi podaci o kartici pohranjeni na PayPalu. Na PayPal račun možete registrirati svoju  karticu MasterCard Student, Visa Electron kartice kunskog žiro-računa ili deviznog računa, a možete registrirati i Visa poklon-karticu. Na PayPalu nisu prihvaćene Maestro kartice tekućeg računa.

Kako se uključiti u 3-D Secure? 

Pri potvrdi kupnje otvara se dodatni ekran na kojemu potvrđujete svoj identitet banci upisivanjem jednokratne zaporke koju generira token. Tako dokazuješ da je onaj tko plaća pravi korisnik kartice. Cijeli proces plaćanja provodi se na sigurnoj stranici banke. Na nekim internetskim stranicama bit će potrebno unijeti kontrolni broj, tzv. CVC. To je troznamenkasti broj s poleđine kartice.

Kakvih sve kartica ima?

Bankovne kartice pružaju svojim vlasnicima brojne mogućnosti. Važno je samo da imaš otvoren račun u banci i tada možeš raspolagati novcem kako želiš.
Kada razmišljaš o bankama i financijama, vjerojatno ti se sve to čini zamršenim i nerazumljivim. No, zapravo i nije. Važno je samo da razumiješ što znače sve te kartice i čemu služe. 
Karticama su instrument bezgotovinskog plaćanja. Te moćne male plastične kartice pružaju svojim vlasnicima brojne mogućnosti. Važno je samo da imaš otvoren račun u banci i tada možeš svojim sredstvima raspolagati kako ti drago. 

Debitna kartica je ona kojom možeš plaćati u Hrvatskoj i u svijetu te na internetu i podizati novac na bankomatima. Sve to uz uvjet da na tvom računu postoji potreban iznos, jer se račun tereti odmah. Plaćanje debitnom karticom isto je kao plaćanje gotovinom, samo je novac na računu sigurniji nego u džepu, a plaćanje karticom jednostavnije.

Prepaid kartica odlična je za kupnju svega što ti padne na pamet, a njome možeš i podizati gotovinu. To je kartica kod koje nije potrebna provjera kreditne sposobnosti, nije potrebno otvarati dodatne račune i nema mjesečnih računa. Najčešće je riječ o darovnoj kartici ili se koristi u situacijama kada se želi izbjeći nošenje gotovine ili drugih kartica. Idealna je za maloljetne osobe. Novac na nju mogu ti uplatiti roditelji, bake i djedovi, prijatelji kao dar za rođendan, a možeš i sam/-a na njega staviti ušteđeni novac. 

Charge kartica je kartica s odgošenim plaćanjem. Njome plaćaš, a na kraju mjeseca dobivaš račun koji obuhvaća sva tvoja plaćanja u proteklom mjesecu. Račun moraš platiti odjednom i u cijelosti, i to do datuma koji je na računu naveden. 

Revolving kartica vezana je uz odobrenje i korištenje revolving (okvirnog) kredita, a limit potrošnje na kartici vezan je uz limit revolving kredita. Sve što plaćaš tom kartivom obračunava se mjesečno, a račun možeš plaćati u cijelosti ili plaćanjem minimalne mjesečne obveze otplate kredita. Dakle, sam određuješ u koliko obroka ćeš otplatiti neki trošak. Dakako, trošak koji ne platiš toga mjeseca prebacuje se u idući mjesec i na njega se obračunava revolving kamata. 

Koju god da karticu odabereš olakšaćeš svoj džep, a tvoj novac će sigurne snove snivati u Zagrebačkoj banci

Pogledajte na vecernji.hr