oprez!

Podgrijavate hranu u mikrovalnoj? Evo zašto je to štetno za zdravlje

Foto: Thinkstock
Podgrijavate hranu u mikrovalnoj? Evo zašto je to štetno za zdravlje
11.11.2014.
u 14:30
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je više od 800 tih opasnih kemikalija u uporabi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini.
Pogledaj originalni članak

Može li podgrijavanje ili pripremanje hrane u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici povećati rizik od neplodnosti, dijabetesa, pretilosti i raka?

Neki stručnjaci okupljeni danas u Briselu smatraju da je priprema hrane na taj način zaista opasna i može dovesti do spomenutih rizika, piše Daily Mail.

Opasnost leži u kemikalijama koje se nalaze u plastičnim proizvodima, a narušavaju rad žlijezda u organizmu. Hormoni su "kemijski glasnici" koji putuju kroz krvotok do ciljne stanice u određenim organima. Tu receptori primaju "poruku" i potiču biološki odgovor. Ali te SER kemikalije mogu poremetiti taj sustav  i "navesti" organe da rade krive stvari, odnosno blokiraju ili oponašaju hormonske poruke, navodi se.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je više od 800 tih opasnih kemikalija u uporabi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini. Mogu uzrokovati rak dojke i prostate, neplodnost, dijabetes, pretilost,  autoimune bolesti, astmu, bolesti srca, moždani udar, i druge poremećaje.

>>10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZZ
zzz
17:14 11.11.2014.

a ako podgrijavam u keramičkoj posudi?

FR
Freedooom
19:26 11.11.2014.

Hranu je najbolje jesti sirovu. Sve sto se stavlja u mikrovalnu doslovno se unistava i stetno je po zdravlje. Pdgrijte vodu u mikrovalnoj i pustite da se ohlade i onda zalijevajte biljku, biljka ce uginuti.