riješite se neugodnog mirisa

Pojeli ste previše češnjaka s bakalarom? Ovako ćete se riješiti lošeg zadaha!

Foto: Shutterstock
Pojeli ste previše češnjaka s bakalarom? Ovako ćete se riješiti lošeg zadaha!
24.12.2023.
u 14:00
Neće vam pomoći vodice za usta, a niti pranje zubi, ali evo što hoće
Pogledaj originalni članak

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta ili pranje zubi neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. 

VEZANI ČLANCI:

No, istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris. 

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. 

Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjak. 

Ostanite zdravi: Nekoliko načina da izbjegnete prehladu ovih blagdana! 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.