GRAŠEVINA CROATICA

Poljski uspjeh hrvatske graševine - otvara se novo tržište

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Poljski uspjeh hrvatske graševine - otvara se novo tržište
25.11.2013.
u 20:06
Najvažnija hrvatska loza – svaki naš četvrti trs je graševina – potvrdu mora naći na međunarodnom tržištu
Pogledaj originalni članak

U Poljskoj, obećavajućem stranom tržištu, u kojoj se tek budi zanimanje za vino, zna se uglavnom za francuska i talijanska vina. Udruga graševina Croatica uspješno je početkom ovog mjeseca tamo promovirala našu graševinu. U tri dana predstavilo se u toj sjevernoj zemlji s tek nešto malo vinograda i vinara, 11 slavonskih i podunavskih vinara s 22graševine. Veliku ulogu u tamošnjoj promidžbi graševine odigrao je Tomasz Prange Barzynski, glavni urednik utjecajnog časopisa Wino Magazin, organizator gala večere i dodjele nagrada Grand Prix, na kojoj su bili i naši vinari. Tomasz, koji je upravo bio i kum na Martinjskoj fešti (!) prvi je put o graševini i hrvatskim vinima počeo pisati 2004. godine. A za graševinu valja podsjetiti da je naša najrasprostranjenija sorta, svaki četvrti trs u nas je njezin, također i svako četvrto vino na tržištu.

U povodu poljske prezentacije održana je konferencija za novinare na kojoj je predsjednik Udruge Vlado Krauthaker naglasio da se hrvatski vinari moraju organizirati za zajednički nastup na međunarodnim tržištima. Prije dvije godine uvidjeli su da se trebaju udružiti, sada imaju 15 adresa i 30 vinara, no nedostaje nekoliko velikih vinarija. Svi zajedno se moramo potruditi, veli, pogotovo prema izvozu, a ovakve akcije nastaviti i u drugim zemljama. Krauthaker podsjeća i da glavni pravci promidžbe trebaju biti vinske ceste i eno turizam. Jer, čuli smo, Poljaci nam rado dolaze na Jadran, ali o vinu malo znaju; međutim, već se sada događa da na putu do Jadrana skrenu i do slavonskih vinarija.

Na predstavljanju u zagrebačkom Novinarskom domu okupile su se vinarije Adžić, Antunović, Galić, Iločki podrumi, Krauthaker, Misna vina, PP Orahovica, Vina Belje, Vina Kalazić, Buhač i Zdjelarević.

O poljskom nastupu govorili su direktor HTZ u Poljskoj Bojan Baketa, Igor Hruškar, marketinški stručnjak, Vlado Krauthaker, profesor Edi Maletić s Agronomskog fakulteta, Tomasz Prange Barzynski i Robert Slezak, glasoviti poljski kuhar koji živi u Hrvatskoj.

>>Mjesto za veselje: U Zagrebu otvoren Cuga shop

STRAVIČAN ZLOČIN

Majka učenice koja je bila u razredu za vrijeme napada ispričala detalje: Uletio u razred, djeca su se sakrila ispod klupa

Dječak koji je zadnji ostao u razredu je preminuo, a drugi dječak je ozlijeđen i prevezen u KBC Rebro. Bogović je ispričala kako njena djevojčica teško razgovara o napadu. "Trebalo je vremena da ona uopće poveže događaj. Iz svega se moglo saznati da je vidjela napadača, da je vidjela krv, da je vidjela napad na učiteljicu, nije vidjela nož" rekla je majka djevojčice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.