Nova međunarodna klasifikacija internacionalne gastronomije La Liste, koja rangira tisuću izuzetnih restorana širom svijeta, u sam vrh svrstava Japan i Francusku s po više od stotinu mjesta na kojima se vrhunski jede.
Slijede SAD, Kina, Španjolska, Njemačka i Italija, koji prema ocjenjivačima imaju svaki po pedesetak vrhunskih restorana.
Najboljim je proglašen švicarski restoran De l'Hôtel de Ville u Crissieru, drugi je Per Se iz New Yorka, treći Kyo Aji iz Tokija, četvrti pariški Guy Savoy, a visoka peta pozicija pripala je još jednom švicarskom restoranu – Schauensteinu iz Fürstenaua. Osim hrane, vrednovane su i vinske karta, servis te unutrašnjost lokala.
Najviše nagrađivanih kuhara dolazi pak iz svjetske prijestolnice gastronomije, pohvalili su se u francuskoj turističkoj organizaciji.
Francuska udruga Les Tables des cinq continents, koja vodi projekt La Liste, ocjenjivački je posao odradila uz pomoć međunarodnog tima gastronomskih kritičara, intelektualaca i dvadeset gastronomskih stručnjaka i veleposlanika iz cijelog svijeta, a rang-lista je i svojevrsna kompilacija brojnih gastronomskih vodiča i online recenzija.
>>Hrvati pjenušce piju za novu godinu i velika slavlja, a restorani ih rijetko toče na čaše