Koliko ste puta došli u napast da otrgnete komadić kruha već na putu iz pekarnice? Nema boljeg od mirisa ( i okusa) svježe pečenog bijelog kruha koji se još puši.
On je neodoljiv, sam ili kao podloga sendviču, a gušt ga je umočiti i u umak od pečenja...
Nažalost, našem organizmu bijelu kruh nije potreban. Štoviše, štetan je.
Već dugo vremena upravo je kruh na tapeti nutricionista i zagovaratelja zdrave prehrane kao loša namirnica i glavni krivac za skupljanje viška kilograma, a da to nije samo urbani mit potvrdilo je zaključak donesen na Europskom kongresu o pretilosti koji je ovih dana održan u Sofiji u Bugarskoj.
Studija kaže da su dovoljne već i tri šnite bijelog kruha dnevno da bi se dvostruko povećala šansa da osoba koja je u kruhu uživala razvije prekomjernu težinu ili kasnije pretilost. Istraživanje su proveli znanstvenici na Sveučilištu Navarra u Španjolskoj nad 10 tisuća osoba tijekom pet godina, prenosi Daily Mail.
Otkrili su da su osobe koje su jele 120 grama i više bijelog kruha dnevno imale 40 posto više šansi da nakupe višak kilograma, za razliku od osoba koje su jele 60 grama ili manje. Šnita kruha ima otprilike 40 grama.
Loša je to vijest za sve koji dan vole započeti kruhom i nekim namazom, ili dnevno pojedu barem jedan sendvič.
- Bijeli je kruh nepoželjna namirnica jer općenito nema u sebi za organizam nužnih vlakana, a često sadrži dodane šećere i visoku koncentraciju soli, napomenuo je profesor Jason Halford, predsjednik britanskog udruženja za istraživanje pretilosti.
>>5 zdravih namirnica koje imaju više ugljikohidrata od kriške kruha