skriveni dragulj

Prava je torta Frankopan samo u jednoj crikveničkoj slastičarnici

Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
'14.07.2013., Crikvenica - U restoranim hotelske kuce Jadran moze se kusati Frankopan torta. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
'14.07.2013., Crikvenica - Crikvenicka plaza za pse Podvorska prva je na top listi 5 najboljih psecih plaza na Jadranu. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
'14.07.2013., Crikvenica - U restoranima hotelske kuce Jadran moze se kusati Frankopan torta. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
20.07.2013.
u 12:00
Ponuda se širi - Nakon ceste plave ribe, ljubavne šetnice... i maraton postaje – brend.
Pogledaj originalni članak

Recept torte Frankopan, jedan od mnogobrojnih podsjetnika na djelovanje kneza Frankopana na području Vinodola, star je tristo godina, a rekonstruiran je početkom devedesetih godina u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Nađen je u kuharici iz 1686., čija je autorica bila kneginja Eleonora Maria Rosalia von Eggenberg, a otad se priprema samo u jednoj slastičarnici u Crikvenici – u kavani hotela International, smještenom u samom centru. Iako se recept može naći i na internetu, prema riječima slastičarke Jasne Visković, koja ga priprema već 20 godina, tortu nitko ne radi jer se uvriježilo mišljenje da je ona njihov proizvod.

– Specifična je po tome što u nju ne ide biskvit nego lisnato tijesto koje sami pečemo, a potom se slažu slojevi kreme od prženih badema, grožđica namakanih u rum, korice limuna, klinčića, cimeta i nekoliko kapi ružine vodice. Dekorira se šlagom i voćem – kaže Visković te dodaje da su nedavno za Dane Frankopana izradili tortu veliku metar puta metar i dvadeset. Hotel International nalazi se na trgu obnovljenom prije same sezone, koji je sada centar raznih manifestacija što ih svakodnevno organizira Turistička zajednica. Ovih su se dana, primjerice, vratili u dane antike. Iz tog je doba u Crikvenici nalazište keramičkih peći, pa su ondje predstavili stare zanate, dolazak cara Trajana, pečenje keramičkih predmeta. Gotovo svi oblici turizma razvijeni su u tom primorskom gradiću.

– Lani smo pokrenuli cestu plave ribe, ljubavnu šetnicu, gdje su se nekada okupljali parovi, poznati smo po zdravstvenom turizmu, pokrećemo treći maraton jer se želimo brendirati kao grad maratona... – nabraja direktorica TZ-a Crikvenica Marijana Biondić. Najbolje opremljenu plažu za pse na Kvarneru i Istri ove su godine nadogradili tušem. Plaža nedaleko od centra smještena je na vrhu nasipa, gdje psi mogu zajedno s vlasnicima uživati u kupanju. A uskoro će Crikveničani lansirati i Pavlinsku tortu od smokava, oraha i meda kao suvenir. U miniizdanju prodavat će tu poslasticu u suvenirnicama.

>>U Novi Vinodolski po pozitivnu promjenu u kameni nebeski labirint

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.