Slasna, opojna, tamna, mirisna, poslastica i lijek i razlog za grijeh čak i za one najradikalnije pristaše dijeta - čokolada. Poslastica poznata i drevnim Mayama dobiva se miješanjem kakaove mase sa šećerom, a najpoznatija nam je u obliku pločica. Ime potječe iz vremena kada se čokolada pila, od riječi Xocóatl ili chocolat, a takva je ušla i u engleski jezik. Najskuplja čokolada na svijetu jest Chocopologie tvrtke Knipschildt, a pola kilograma stoji 2600 dolara.
Napravljena od 70-postotne čokolade Valrhona i slatkog vrhnja, a 24 sata namače se u vaniliji i ulju od tartufa. Kakaov prah dodaje se ručno. Za čokoladu kakvu poznajemo danas zahvaliti možemo Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakaov prah. Slične zanimljivosti o omiljenoj slastici doznat će svi koji od 3. do 5. prosinca posjete Opatiju i Festival čokolade.
njam, njam!